ßßß
 
            
         Składniki :1 kostka miękkiego masła1/3 szklanki cukru1 łyżeczka esencji waniliowej2 żółtkaskórka otarta z 2 pomarańczy1/4 szklanki soku z pomarańczy2,5 szklanki mąki10 dag mielonych migdałówcukier puder do posypaniaWykonanie :Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodajemy kolejno esencję waniliową, żółtka, skórkę, sok z pomarańczy, mąkę i migdały. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ze schłodzonego ciasta formujemy na stolnicy kuleczki o średnicy 2,5 cm. Pieczemy przez 8-10 minut (ja piekłam 15 min) w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Powtarzamy tę czynność, kiedy kuleczki już ostygną.
Składniki :1 kostka miękkiego masła1/3 szklanki cukru1 łyżeczka esencji waniliowej2 żółtkaskórka otarta z 2 pomarańczy1/4 szklanki soku z pomarańczy2,5 szklanki mąki10 dag mielonych migdałówcukier puder do posypaniaWykonanie :Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodajemy kolejno esencję waniliową, żółtka, skórkę, sok z pomarańczy, mąkę i migdały. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Ze schłodzonego ciasta formujemy na stolnicy kuleczki o średnicy 2,5 cm. Pieczemy przez 8-10 minut (ja piekłam 15 min) w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Powtarzamy tę czynność, kiedy kuleczki już ostygną.
