Wykonanie
Niesamowicie kruche
ciasteczka ,,,druga propozycja walentynkowych słodkości. Efekt smakowy jest idealny w połączeniu z
przyprawą do piernika , która tym bardziej uwydatnia
migdałowy smak. Bardzo polecam wypróbować.Temp. pieczenia : 170 CCzas pieczenia : ok. 25 minutźródło : " Gotuj krok po kroku "
Składniki:200 g
mąki100 g zmielonych
migdałów180 g
masła80 g
cukru pudru3 łyżeczki
przyprawy do piernikaszczypta
soli50 g drobnego
cukru do dekoracji
Sposób wykonania:200 g
mąki przesiać .Dodać 1 łyżeczkę
przyprawy do piernika, szczyptę
soli, 100 g drobno zmielonych
migdałów oraz 80 g
cukru pudru.Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać.Dokładamy zimne pokrojone w kostki
masło.Produkty zagniatamy na jednolita masę.Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki.Z każdego prostokącika tworzymy
ciasteczko w kształcie księżyca.Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Księżyce pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 C.Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.Drobny
cukier mieszamy z 2 łyżeczkami
przyprawy do piernika.Lekko ciepłe księżyce obsypujemy mieszanką i układamy na półmisku.Smacznego