Wykonanie
Do tarty z
jabłkami migdałami nie trzeba wcześniej podpiekać
spodu. Piecze się od razu całość.SKŁADNIKI:ciasto :10 dag
masła3 łyżki
cukru2
żółtka1 szklanka
mąkiszczypta
solimasa :1 kg
jabłek (szara reneta)10 dag zmielonych
migdałów3/4 szklanki
cukru7 - 9 dag
masła7,5 dag siekanych
migdałówSkładniki na ciasto zagnieść, owinąć folią i schłodzić przez ok, 30 minut w lodówce.
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić.
Masło pokroić, dodać
cukier i zmielone
migdały, wyrobić na jednolitą masę. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Formę na tartę wykleić
ciastem. Na ciasto wyłożyć
jabłka. Na jabłkach ułożyć masę
migdałową, tak, aby
jabłka były przykryte. Posypać siekanymi
migdałami. Piec 35-40 minut.