ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 120 gramówcukier puder 0,75 szklanekjabłka 1 kilogramówmąka 1,5 szklanekmasło 120 gramówżółtka 1 sztukcukier 1 łyżek deserowychsól 1 szczyptaWykonanie:Ciasto: z przesianej mąki, 120g masła, żółtka, łyżeczki cukru, szczypty soli oraz odrobiny wody zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Żaroodporną formę do pieczenia postawić na gazie, włożyć 120g masła i stopić. Wsypać cukier puder i smażyć, aż powstanie złocisty karmel. Obrane se skórki jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. na warstwie karmelu ułożyć ciasno w krąg cząstki jabłek, by lekko zachodziły na siebie. Podgrzewać na dużym ogniu ok. 18 minut, do chwili, kiedy karmel ściemnieje. widelcem odwrócić jabłka, aby cale pokryły się karmelem i dalej podgrzewać ok. 13 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.Ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy i ułożyć na przestudzonych jabłkach, dokładnie upychając brzegi do wnętrza formy. Gęsto po nakłuwać widelcem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przykryć dużym talerzem, odwrócić i wyjąć tartę. Podawać gorąca z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomasło 120 gramówcukier puder 0,75 szklanekjabłka 1 kilogramówmąka 1,5 szklanekmasło 120 gramówżółtka 1 sztukcukier 1 łyżek deserowychsól 1 szczyptaWykonanie:Ciasto: z przesianej mąki, 120g masła, żółtka, łyżeczki cukru, szczypty soli oraz odrobiny wody zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Żaroodporną formę do pieczenia postawić na gazie, włożyć 120g masła i stopić. Wsypać cukier puder i smażyć, aż powstanie złocisty karmel. Obrane se skórki jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. na warstwie karmelu ułożyć ciasno w krąg cząstki jabłek, by lekko zachodziły na siebie. Podgrzewać na dużym ogniu ok. 18 minut, do chwili, kiedy karmel ściemnieje. widelcem odwrócić jabłka, aby cale pokryły się karmelem i dalej podgrzewać ok. 13 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.Ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy i ułożyć na przestudzonych jabłkach, dokładnie upychając brzegi do wnętrza formy. Gęsto po nakłuwać widelcem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przykryć dużym talerzem, odwrócić i wyjąć tartę. Podawać gorąca z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: