Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 120 gramów
cukier puder 0,75 szklanek
jabłka 1 kilogramów
mąka 1,5 szklanek
masło 120 gramów
żółtka 1 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
sól 1 szczyptaWykonanie:Ciasto: z przesianej
mąki, 120g
masła,
żółtka, łyżeczki
cukru, szczypty
soli oraz odrobiny
wody zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Żaroodporną formę do pieczenia postawić na gazie, włożyć 120g
masła i stopić. Wsypać
cukier puder i smażyć, aż powstanie złocisty karmel. Obrane se skórki
jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. na warstwie karmelu ułożyć ciasno w
krąg cząstki
jabłek, by lekko zachodziły na siebie. Podgrzewać na dużym ogniu ok. 18 minut, do chwili, kiedy karmel ściemnieje. widelcem odwrócić
jabłka, aby cale pokryły się karmelem i dalej podgrzewać ok. 13 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.Ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy i ułożyć na przestudzonych jabłkach, dokładnie upychając brzegi do wnętrza formy. Gęsto po nakłuwać widelcem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przykryć dużym talerzem, odwrócić i wyjąć tartę. Podawać gorąca z
lodami waniliowymi lub
bitą śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: