ßßß Cookit - przepis na Tarta tatin

Tarta tatin

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 120 gramów
cukier puder 0,75 szklanek
jabłka 1 kilogramów
mąka 1,5 szklanek
masło 120 gramów
żółtka 1 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Ciasto: z przesianej mąki, 120g masła, żółtka, łyżeczki cukru, szczypty soli oraz odrobiny wody zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Żaroodporną formę do pieczenia postawić na gazie, włożyć 120g masła i stopić. Wsypać cukier puder i smażyć, aż powstanie złocisty karmel. Obrane se skórki jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. na warstwie karmelu ułożyć ciasno w krąg cząstki jabłek, by lekko zachodziły na siebie. Podgrzewać na dużym ogniu ok. 18 minut, do chwili, kiedy karmel ściemnieje. widelcem odwrócić jabłka, aby cale pokryły się karmelem i dalej podgrzewać ok. 13 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy i ułożyć na przestudzonych jabłkach, dokładnie upychając brzegi do wnętrza formy. Gęsto po nakłuwać widelcem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przykryć dużym talerzem, odwrócić i wyjąć tartę. Podawać gorąca z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11080/Tarta-tatin