Wykonanie
Lato minęło nie wiedzieć kiedy, a za oknami widać, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Jesień najbardziej kojarzy nam się z pachnącymi
jabłkami, słodkimi
śliwkami,
dynią i przepięknymi wrzosami. Nasza pierwsza jesienna propozycja, to
drożdżowe racuszki z
jabłkami zrobione na bazie cydru
jabłkowego. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Moje Wypieki. Zaciekawił nas cydr w tym przepisie i spróbowaliśmy. Racuszki wyszły przepyszne i bardzo delikatne. A ponieważ nie zjedliśmy ich wszystkich od razu, to nawet na zimno były bardzo smaczne. Polecamy!Przepis na około 19 racuszków:500 g
mąki tortowej14 g
drożdży suchych (2 saszetki)1,5 szklanki
jabłkowego cydru (o temperaturze pokojowej)2
żółtka1 łyżka
cukruszczypta
soli4 duże
jabłkaDodatkowo:
cukier puder KrólewskiWykonanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średniej grubości plasterki
Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi
drożdżamiDo
mąki z
drożdżami dodajemy pozostałe składniki ciasta (oprócz
jabłek) i wyrabiamy przez kilka minut, najlepiej maszyną z hakiem do
ciasta drożdżowego - ciasto będzie rzadkie i klejące, a ponieważ takie ma być, to nie należy dosypywać
mąkiDo wyrobionego ciasta dodajemy pokrojone
jabłka i mieszamyCiasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 , 5-2 godziny, aż ciasto zwiększy swoją objętość (może nawet zwiększyć ją trzykrotnie)Na patelnię wlewamy
olej na około 1 cm i mocno rozgrzewamyWyrośnięte ciasto nakładamy na rozgrzany
olej maczając za każdym razem łyżkę w gorącej wodzie (najlepiej przygotować sobie kubek z gorącą
wodą)Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniuRacuszki osączamy na papierowym ręcznikuPosypujemy
cukrem pudremSmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u