ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe racuszki z jabłkami (z cydrem jabłkowym)

Drożdżowe racuszki z jabłkami (z cydrem jabłkowym)

nazwa

Wykonanie

Lato minęło nie wiedzieć kiedy, a za oknami widać, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Jesień najbardziej kojarzy nam się z pachnącymi jabłkami, słodkimi śliwkami, dynią i przepięknymi wrzosami. Nasza pierwsza jesienna propozycja, to drożdżowe racuszki z jabłkami zrobione na bazie cydru jabłkowego. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Moje Wypieki. Zaciekawił nas cydr w tym przepisie i spróbowaliśmy. Racuszki wyszły przepyszne i bardzo delikatne. A ponieważ nie zjedliśmy ich wszystkich od razu, to nawet na zimno były bardzo smaczne. Polecamy!
Przepis na około 19 racuszków:
500 g mąki tortowej
14 g drożdży suchych (2 saszetki)
1,5 szklanki jabłkowego cydru (o temperaturze pokojowej)
2 żółtka
1 łyżka cukru
szczypta soli
4 duże jabłka
Dodatkowo:
cukier puder Królewski
Wykonanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średniej grubości plasterki
Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi drożdżami
Do mąki z drożdżami dodajemy pozostałe składniki ciasta (oprócz jabłek) i wyrabiamy przez kilka minut, najlepiej maszyną z hakiem do ciasta drożdżowego - ciasto będzie rzadkie i klejące, a ponieważ takie ma być, to nie należy dosypywać mąki
Do wyrobionego ciasta dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy
Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 , 5-2 godziny, aż ciasto zwiększy swoją objętość (może nawet zwiększyć ją trzykrotnie)
Na patelnię wlewamy olej na około 1 cm i mocno rozgrzewamy
Wyrośnięte ciasto nakładamy na rozgrzany olej maczając za każdym razem łyżkę w gorącej wodzie (najlepiej przygotować sobie kubek z gorącą wodą)
Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniu
Racuszki osączamy na papierowym ręczniku
Posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2015/09/drozdzowe-racuszki-z-jabkami-z-cydrem.html