Wykonanie
            
Lato minęło nie wiedzieć kiedy, a za oknami widać, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Jesień najbardziej kojarzy nam się z pachnącymi 
jabłkami, słodkimi 
śliwkami, 
dynią i przepięknymi wrzosami. Nasza pierwsza jesienna propozycja, to 
drożdżowe racuszki z 
jabłkami zrobione na bazie cydru 
jabłkowego. Przepis zaczerpnęliśmy z bloga Moje Wypieki. Zaciekawił nas cydr w tym przepisie i spróbowaliśmy. Racuszki wyszły przepyszne i bardzo delikatne. A ponieważ nie zjedliśmy ich wszystkich od razu, to nawet na zimno były bardzo smaczne. Polecamy!Przepis na około 19 racuszków:500 g 
mąki tortowej14 g 
drożdży suchych (2 saszetki)1,5 szklanki 
jabłkowego cydru (o temperaturze pokojowej)2 
żółtka1 łyżka 
cukruszczypta 
soli4 duże 
jabłkaDodatkowo:
cukier puder KrólewskiWykonanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w średniej grubości plasterki
Mąkę przesiewamy i mieszamy z suchymi 
drożdżamiDo 
mąki z 
drożdżami dodajemy pozostałe składniki ciasta (oprócz 
jabłek) i wyrabiamy przez kilka minut, najlepiej maszyną z hakiem do 
ciasta drożdżowego - ciasto będzie rzadkie i klejące, a ponieważ takie ma być, to nie należy dosypywać 
mąkiDo wyrobionego ciasta dodajemy pokrojone 
jabłka i mieszamyCiasto przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 , 5-2 godziny, aż ciasto zwiększy swoją objętość (może nawet zwiększyć ją trzykrotnie)Na patelnię wlewamy 
olej na około 1 cm i mocno rozgrzewamyWyrośnięte ciasto nakładamy na rozgrzany 
olej maczając za każdym razem łyżkę w gorącej wodzie (najlepiej przygotować sobie kubek z gorącą 
wodą)Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor, na średnim ogniuRacuszki osączamy na papierowym ręcznikuPosypujemy 
cukrem pudremSmacznego!Zapraszamy do polubienia naszej strony na Facebook'u


