ßßß
 
            
         Wspaniałe racuszki z jabłkami na cieście drożdżowym z dodatkiem cydru (tak bardzo popularnego w Wielkiej Brytanii). Lekkie, puszyste, nie chłonące tłuszczu. Z grubymi cząstkami jabłka. Rewelacja, wspaniale smakują z sosem owocowym lub frużeliną!Składniki na 2 kopiaste talerze:500 g mąki pszennej tortowej14 g drożdży suchych (2 saszetki) lub 28 g drożdży świeżych1,5 szklanki jabłkowego cydru, w temperaturze pokojowej2 żółtka1 łyżka cukruszczypta soli4 duże jabłka (odmiany kompotowe tj. łatwo rozgotowujące się)Dodatki:cukier puder do oprószeniafrużelina do podaniaJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plasterki.Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Wyrabiać dokładnie, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Powstałe ciasto będzie rzadkie i klejące - takie ma być. Dodać kawałki jabłek i wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odłożyć na 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto nawet potroi objętość.Na patelnię nalać oleju rzepakowego do głębości około 1 cm. Olej rozgrzać.Przygotować kubek z gorącą wodą. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku.Podawać oprószone pudrem i z frużeliną owocową.Smacznego :-).
Wspaniałe racuszki z jabłkami na cieście drożdżowym z dodatkiem cydru (tak bardzo popularnego w Wielkiej Brytanii). Lekkie, puszyste, nie chłonące tłuszczu. Z grubymi cząstkami jabłka. Rewelacja, wspaniale smakują z sosem owocowym lub frużeliną!Składniki na 2 kopiaste talerze:500 g mąki pszennej tortowej14 g drożdży suchych (2 saszetki) lub 28 g drożdży świeżych1,5 szklanki jabłkowego cydru, w temperaturze pokojowej2 żółtka1 łyżka cukruszczypta soli4 duże jabłka (odmiany kompotowe tj. łatwo rozgotowujące się)Dodatki:cukier puder do oprószeniafrużelina do podaniaJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plasterki.Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Wyrabiać dokładnie, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Powstałe ciasto będzie rzadkie i klejące - takie ma być. Dodać kawałki jabłek i wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odłożyć na 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto nawet potroi objętość.Na patelnię nalać oleju rzepakowego do głębości około 1 cm. Olej rozgrzać.Przygotować kubek z gorącą wodą. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku.Podawać oprószone pudrem i z frużeliną owocową.Smacznego :-).
