Wykonanie
Wspaniałe racuszki z
jabłkami na cieście
drożdżowym z dodatkiem cydru (tak bardzo popularnego w Wielkiej Brytanii). Lekkie, puszyste, nie chłonące tłuszczu. Z grubymi cząstkami
jabłka. Rewelacja, wspaniale smakują z sosem
owocowym lub frużeliną!Składniki na 2 kopiaste talerze:500 g
mąki pszennej tortowej14 g
drożdży suchych (2 saszetki) lub 28 g
drożdży świeżych1,5 szklanki
jabłkowego cydru, w temperaturze pokojowej2
żółtka1 łyżka
cukruszczypta
soli4 duże
jabłka (odmiany kompotowe tj. łatwo rozgotowujące się)Dodatki:
cukier puder do oprószeniafrużelina do podania
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grube plasterki.
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Wyrabiać dokładnie, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (nie dosypywać
mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego). Powstałe ciasto będzie rzadkie i klejące - takie ma być. Dodać kawałki
jabłek i wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odłożyć na 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto nawet
potroi objętość.Na patelnię nalać
oleju rzepakowego do głębości około 1 cm.
Olej rozgrzać.Przygotować kubek z gorącą
wodą. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym
oleju, na średniej mocy palnika, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniczku.Podawać oprószone pudrem i z frużeliną
owocową.Smacznego :-).