Wykonanie
Dotychczas te paluchy kupowałam a dziś postanowiłam upiec je samodzielnie z dodatkiem Smakowitej pajdy.Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym jak bardzo ułatwia gotowanie. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.500 g
mąki pszennej,25 g świeżych
drożdży,250 ml
mleka,łyżka
cukru,1/2 opakowania Smakowitej pajdy z
cebulką i
jabłkiem,15 g
soli,1
żółtko,
mak do posypania.
Mąkę wsypać do miski zrobić dołek, wlać do niego ciepłe
mleko, wkruszyć
drożdże, wymieszać i odstawić aż zaczną pracować. Dodać
sól,
cukier, roztopiony i wystudzony smalczyk, wyrobić, odstawić. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na ok. 15-20 części i z każdej uformować podłużne paluchy i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce. Odczekać 15 minut, posmarować
żółtkiem, posypać
makiem. Piec w 220 stopniach aż będą zarumienione.