ßßß Cookit - przepis na Słone paluchy do piwa;-)

Słone paluchy do piwa;-)

nazwa

Wykonanie

Dotychczas te paluchy kupowałam a dziś postanowiłam upiec je samodzielnie z dodatkiem Smakowitej pajdy.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym jak bardzo ułatwia gotowanie. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
500 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
250 ml mleka,
łyżka cukru,
1/2 opakowania Smakowitej pajdy z cebulką i jabłkiem,
15 g soli,
1 żółtko,
mak do posypania.
Mąkę wsypać do miski zrobić dołek, wlać do niego ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić aż zaczną pracować. Dodać sól, cukier, roztopiony i wystudzony smalczyk, wyrobić, odstawić. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na ok. 15-20 części i z każdej uformować podłużne paluchy i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce. Odczekać 15 minut, posmarować żółtkiem, posypać makiem. Piec w 220 stopniach aż będą zarumienione.
Źródło:http://poradniczanka.blogspot.com/2014/02/sone-paluchy-do-piwa.html