Wykonanie
Na piątkowy obiad proponuję
drożdżowe racuchy z jabłuszkami. Ostatnio o uszy obiła mi się ich inna nazwa, a mianowicie, ,,anielskie ruchańce" albo ,,placki ruchane". Tak mówią na nie w regionie, z którego pochodzą, czyli z Mazur. Nazwali je tak, ponieważ podczas smażenia ruszają się na patelni. No cóż, ja osobiście wolę naszą wersję ;)Składniki:1/2 kg
mąki pszennej5 dag świeżych
drożdży2 szklanki ciepłego
mleka3 łyżki
cukruszczypta
soli1
jajko2
jabłka1.
Mąkę,
jajko,
drożdże,
cukier,
sól i 1,5 szklanki
mleka połączyć ze sobą i dokładnie zarobić. Zostawić na ok 15 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. Jabłuszka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie razem z pozostałym
mlekiem dodać do ciasta. Dokładnie wyrobić ręką i zostawić na ok 30 minut pod przykryciem (ciasto musi podwoić swoją objętość).
2. Racuszki smażyć na głębszym
oleju z dwóch stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z
cukrem pudrem.