Wykonanie
Pyszne, miękkie racuchy z
jabłkami. Zapewniam, że szybko znikną z waszych stołów.Składniki:1/2kg
mąki pszennej (ja użyłem tortowej)50g świeżych
drożdży1
jajko1,5 szklanki ciepłego
mleka3 łyżki
cukruszczypta
soli3
jabłka4 łyżki
masłaMąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy
sól i mieszamy. Robimy małe wgłębienie i dodajemy pokruszone
drożdże, które zasypujemy
cukrem. Całość zalewamy połową szklanki
mleka i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie dodajemy
jajko oraz resztę
mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Olej rozgrzewamy na patelni (2-3 cm wysokości), dodajemy do niego jeszcze 4 łyżki
masła. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Lekko wystudzone racuchy posypujemy
cukrem pudrem i gotowe.Smacznego!