ßßß Cookit - przepis na Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Pyszne, miękkie racuchy z jabłkami. Zapewniam, że szybko znikną z waszych stołów.
Składniki:
1/2kg mąki pszennej (ja użyłem tortowej)
50g świeżych drożdży
1 jajko
1,5 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 jabłka
4 łyżki masła
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mieszamy. Robimy małe wgłębienie i dodajemy pokruszone drożdże, które zasypujemy cukrem. Całość zalewamy połową szklanki mleka i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy jajko oraz resztę mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do wyrośniętego ciasta, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Olej rozgrzewamy na patelni (2-3 cm wysokości), dodajemy do niego jeszcze 4 łyżki masła. Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Lekko wystudzone racuchy posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/10/przepis-na-racuchy-drozdzowe-z-jabkami.html