Składniki:- 35 dag mąki pszennej- 20 dag masła- 10 dag gęstej kwaśnej śmietany- 1 jajko- 1 żółtko- sól- 1 dag drożdży- 1 łyżka cykru- 50 dag winnychjabłek- cukier puderSposób przygotowania:1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli, następnie miękkie masło, jajko, żółtko, drożdże rozmieszane w śmietanie. Szybko wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.2. Ciasto rozwałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy krążki. Plasterki obranych jabłek zawijamy w placuszki, tak aby powstały pierożki.3. Ciastka układamy na natłuszczonej blaszce i wysypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.