Wykonanie
Ciasto krucho-
drożdżowe z
wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi
owocami. Kwaskowate
wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie.Ciasta krucho-
drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego
ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej
ciasto drożdżowe, a nie kruche.Mój placek upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciasta.
Składniki:250g
mąki pszennej25g
drożdży świeżych50g
cukru75g
masła1
jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
cukru wanilinowegoszczypta
soli200g wydrylowanych
wiśnitłuszcz do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:-
drożdże rozetrzeć ze
śmietaną-
mąkę przesiać, dodać
cukry,
sól,
masło,
jajko i
śmietanę z
drożdżami, składniki posiekać, zagnieść gładkie ciasto- formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek (jeżeli ciasto się klei, można podsypać
mąką), przełożyć do formy-
wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko wciskając je w ciasto- ciasto przykryć, odstawić na krótko- piec w 180 stopniach przez około 35 minut- ostygnięte ciasto oprószyć
cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem
Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej,
maślanej kruszonki. Ciasto krucho-
drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków.