ßßß
Składniki:250g mąki pszennej25g drożdży świeżych50g cukru75g masła1 jajko2 łyżki kwaśnej śmietany1 łyżeczka cukru wanilinowegoszczypta soli200g wydrylowanych wiśnitłuszcz do wysmarowania formycukier puder do oprószenia
Wykonanie:- drożdże rozetrzeć ze śmietaną- mąkę przesiać, dodać cukry, sól, masło, jajko i śmietanę z drożdżami, składniki posiekać, zagnieść gładkie ciasto- formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek (jeżeli ciasto się klei, można podsypać mąką), przełożyć do formy- wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko wciskając je w ciasto- ciasto przykryć, odstawić na krótko- piec w 180 stopniach przez około 35 minut- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem
Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków.