ßßß Cookit - przepis na Brioche, francuskie bułeczki drożdżowe

Brioche, francuskie bułeczki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Brioche (brioszka), to francuskie śniadaniowe bułeczki drożdżowe, pieczone z charakterystycznym "czopem". Dzisiaj przedtawiam Wam podstawowa wersję na ciasto. Zrobiłam w formie zwykłych bułeczek. Są dobre do śniadania, np. z dżemem lub po prostu do popołudniowej kawy. Delikatne, maślane, lekko słodkie... Pychotka ;)
Składniki:
25 gram świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suchych
500 gram mąki pszennej
350 gram masła
szczypta soli
50 gram cukru
5 średnich jajek
Dodatkowo:
Cukier puder
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami wody i szczyptą cukru. Zostawić na 10 - 15 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Powstaną bąbelki i utworzy się piana.
W tym czasie przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i wbić 3 jajka
Jeżeli mamy mikser z tzw. hakiem, możemy to ciasto tak wyrobić, a jeżeli nie mamy, wyrabiamy ręcznie ciasto.
Dodać drożdże. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeżeli mamy mikser, włączamy na małe obroty i miksujemy.
Dodajemy stopniowo następne 2 jajka.
Gdy już składniki połączą się, nastawiamy mikser na większe obroty i dodajemy po 1 łyżce masła. Dodać następne, gdy masło połączy się z masą.
Cała masę zostawiamy pod przykryciem na 1,5h, a następne trzeba pięścią uderzyć w ciasto. Włożyć do lodówki na całą noc. Można również zostawić ciasto pod ściereczką lub folią na 4h, ale lepiej będzie jak ciasto spędzi noc w lodówce ;)
Uformować kuleczki i wkładamy do foremek. Wysmarować wierzch rozbełtanym jajkiem.
Odstawiamy na około 1 do 1,5h do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
10. Włożyć do piekarnika na około 15 minut.
11. Posypać cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego :D
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/01/brioche-francuskie-bueczki-drozdzowe.html