Wykonanie
Brioche (brioszka), to francuskie
śniadaniowe bułeczki
drożdżowe, pieczone z charakterystycznym "czopem". Dzisiaj przedtawiam Wam podstawowa wersję na ciasto. Zrobiłam w formie zwykłych bułeczek. Są dobre do śniadania, np. z
dżemem lub po prostu do popołudniowej
kawy. Delikatne, maślane, lekko słodkie... Pychotka ;)Składniki:25 gram świeżych
drożdży lub 2 łyżeczki suchych500 gram
mąki pszennej350 gram
masłaszczypta
soli50 gram
cukru5 średnich
jajekDodatkowo:
Cukier puderPrzygotowanie:
Drożdże wymieszać z 3 łyżkami
wody i szczyptą
cukru. Zostawić na 10 - 15 minut żeby
drożdże zaczęły pracować. Powstaną bąbelki i utworzy się piana.W tym czasie przesiać
mąkę, dodać
cukier, szczyptę
soli i wbić 3
jajkaJeżeli mamy mikser z tzw. hakiem, możemy to ciasto tak wyrobić, a jeżeli nie mamy, wyrabiamy ręcznie ciasto.Dodać
drożdże. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeżeli mamy mikser, włączamy na małe obroty i miksujemy.Dodajemy stopniowo następne 2
jajka.Gdy już składniki połączą się, nastawiamy mikser na większe obroty i dodajemy po 1 łyżce
masła. Dodać następne, gdy
masło połączy się z masą.Cała masę zostawiamy pod przykryciem na 1,5h, a następne trzeba pięścią uderzyć w ciasto. Włożyć do lodówki na całą noc. Można również zostawić ciasto pod ściereczką lub folią na 4h, ale lepiej będzie jak ciasto
spędzi noc w lodówce ;)Uformować kuleczki i wkładamy do foremek. Wysmarować wierzch rozbełtanym
jajkiem.Odstawiamy na około 1 do 1,5h do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.10. Włożyć do piekarnika na około 15 minut.11. Posypać
cukrem pudrem i gotowe.Smacznego :D