Wykonanie
Składniki (na 30
ciastek):175 g
mąki pszennej8 g świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
cukru2 łyżeczki ciepłej
wodyszczypta
soli1 czubata łyżka kwaśnej
śmietany (18 %)100 g zimnego
masła1 całe
jajko1
żółtko2 średnie
jabłkacukier puder (opcjonalnie)
Mąkę przesiewamy.
Drożdże rozkruszamy, dodajemy
cukier,
wodę i 1 łyżkę
mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Do
mąki dodajemy
sól i mieszamy. Dodajemy gotowy rozczyn
drożdżowy,
śmietanę i posiekane
masło oraz
jajko i
żółtko. Szybko zagniatamy ciasto do gładkiej konsystencji.Formujemu kulę, owijamy w folię aluminiową i wkłada,my do lodówki na około godzinę. W tym czasie
jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne.
Owoce kroimy na ćwiartki, a
potem każdą z cząstek na 3 - 4 części (w zależności od wielkości
jabłka).Po wyjęciu z lodówki, ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 -3 mm i wykrawamy kółeczka o średnicy ok. 5 cm. Na połowę każdego placuszka układamy po kawałku
jabłka i składamy na pół, lekko dociskając.
Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach (rosną w górę, a nie na boki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy 15 - 20 minut w temperaturze 180 C, do ładnego zrumienienia.Zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące możemy oprószyć
cukrem pudrem.Najlepiej smakują w dniu pieczenia, kolejnego dnia lekko miękną. Należy je przechowywać do 2 dni w szczelnym pojemniku.