Wykonanie
Mini Ptysie to urocze
ciasteczka przygotowywane z parzonego ciasta i wypełnione kremem ze świeżej
śmietany. Ptysie to jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Mini Ptysie warto przygotować również na ostatki,
ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie.
Ciasto:4
jajka100 g
masłaszklanka
mąki pszennejszklanka
wodyszczypta
soliłyżka
cukrułyżka
wódkiKrem:400 ml
śmietanki kremówki 30%fix do ubijania
śmietanyok. 2-3 łyżki
cukru pudrucukier puder do oprószenia
Ciasto:
Wodę zagotowujemy z
masłem po czym wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy, dodajemy
cukier oraz
alkohol i miksujemy stopniowo dodając
jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok. 3-5 cm i wysokości ok. 3-4 cm.Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości ptysiów) w 180 stopniach.Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.
Krem:Kremówkę ubijamy (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się
masło).Pod koniec ubijania wsypujemy
cukier puder wymieszany z
fixem i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników.Każdego ptysia przekrawamy na pół i wykładamy ok. łyżkę kremu (można użyć szprycy).Przykrywamy górną częścią
ciastka.Gotowe ptysie oprószamy
cukrem pudrem.