Wykonanie
Każdemu znane
ciastka, choć banalnie proste stały się klasyką gatunku. Nie znam osoby, która by ich nie lubiła, ja lubię choć szczerze mówiąc wolę eklerki. Ptysie są tak uniwersalne, że pasują na każdą okazję. I tak łatwe i tanie, że naprawdę warto zrobić je w domu.Tutaj (klik) znajdziecie także inne przepisy na słodkości z ciasta ptysiowego.Składniki na 12 dużych sztuk: na ciasto:szklanka
wodyszklanka
mąki pszennej125 g
masła4
jajka na nadzienie:600 ml
śmietanki kremówki2 opakowania zagęstnika do
śmietany4 łyżki
cukru pudru + do posypania
Wodę z
masłem zagotować. Wsypać
mąkę i na wolnym ogniu ciągle mieszając zaparzyć ciasto aż powstanie jednolita gęsta masa. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbić
jajka i miksować do momentu uzyskania jednolitego ciasta bez grud. Przełożyć ciasto do szprycy i wyciskać
ciastka na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 20 minut a następnie suszyć w 160*C jeszcze kwadrans. Wystudzone
ciastka przekroić na połowę.Kremówkę ubić na sztywno z
cukrem pudrem i zagęstnikiem. Przełożyć do szprycy i nadziać ciasta. Posypać
cukrem pudrem.