Wykonanie
Wiem, że sporo mnie tutaj nie było ale przez ostatnie dwa tygodnie sporo się u mnie działo. Moją rodzinkę łącznie ze mną ogarnęła grypa jelitówka... Na szczęście jest już po wszystkim i wracam z kolejnymi przepisami.Dzisiaj po tej dłuższej przerwie chciałam Wam posłodzić. W ubiegłą niedzielę nasza mnie wielka ochota na ptysie- jednak
cukiernia obok była już zamknięta a w sklepie ich nie było. W
sumie nie wiem dlaczego chciałam kupić Ptysie skoro żadnego ciasta nie kupuję w sklepie a to przecież jest takie proste. W poniedziałek wzięłam się do roboty i tak oto powstały przepyszne Ptysie z
bitą śmietaną oprószone
cukrem pudrem- zniknęły jeszcze szybciej niż zdążyłam je przygotować:)Serdecznie polecam ;)
Składniki:szklanka
wody125 g
masłaszklanka
mąki pszennej4
jajka750 ml
śmietany kremówkicukier puderWykonanie:
Wodę wraz z
masłem umieścić w garnuszku i podgrzewać do czasu, aż
masło się rozpuści a
woda zacznie się gotować. Na gotującą się
wodę wsypać przesianą
mąkę i energicznie mieszać do czasu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia i stanie się lśniąca i gładka. Gotowe ciasto pozostawić do wystudzenia. Gdy ciasto parzone będzie już chłodne, dodawać po kolei
jajka, miksując masę po każdym dodaniu. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. W
między czasie blachę wysmarować
masłem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Ptysie wyciskać na blaszkę w sporych odstępach (sporo rosną). Piec je przez 30 minut, wystudzić.W miseczce ubić na sztywno kremówkę, można dodać
cukru pudru (ja nie
dawałam) i na czas pieczenia się i stygnięcia Ptysiów włożyć ją do lodówki. Wystudzone Ptysie przekroić na pół, nadziać
bitą śmietaną i oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego ;)