Wykonanie
1 szklanka
wody (tj, 250 ml)1/3 kostki
masła1 szklanka
mąki pszennej4
jajka250 g
śmietany 30% kremówkiponad 1/2 szklanki
cukru pudruWykonanie:W garnku podgrzewamy
wodę z
masłem. Gdy
masło się roztopi, dodajemy
mąkę. Ciasto mieszamy, aż będzie gęste i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy aby przestygło. Wbijamy
jajka i dokładnie mieszamy najlepiej mikserem. Przy pomocy szprycy formujemy kółeczka. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, aż będą rumiane. Mocno schłodzoną
śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem na gęstą masę. Wystudzone ptysie przecinamy na pół i napełniam kremem, następnie przykrywamy drugą połówką. Z wierzchu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego!Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila
[email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem .