Wykonanie
Eklerki to
ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym.
Eklerki często przygotowujemy również na ostatki,
ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie.
Ciasto:4
jajka100 g
masłaszklanka
mąki pszennejszklanka
wodyszczypta
soliłyżka
cukrułyżka
wódkiKrem:400 ml
śmietanki kremówki 30%fix do ubijania
śmietanyok. 2-3 łyżki
cukru pudrucukier puder do oprószeniaCiasto:
Wodę zagotowujemy z
masłem po czym wsypujemy
mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.Całkowicie studzimy.
Następnie ciasto solimy, dodajemy
cukier oraz
alkohol i miksujemy stopniowo dodając
jajka.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia owalne, podłużne kształty o wielkości ok. 3-4cm x 7-8 cm i wysokości ok. 3-4 cm (w dość dużych odstępach).Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach.Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić.Studzimy.Krem:Kremówkę ubijamy (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się
masło).Pod koniec ubijania wsypujemy
cukier puder wymieszany z
fixem i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników.Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy).Przykrywamy górną częścią
ciastka.Gotowe eklerki oprószamy
cukrem pudrem.