ßßß Cookit - przepis na Jabłka w kruchym cieście

Jabłka w kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki "Piekę ciasta i ciasteczka".
2 szklanki mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
1 żółtko
0,5 szklanki cukru
3 łyżki gęstej śmietany
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
7 szt średnich jabłek (antonówki, szare renety)
dowolny dżem
cukier puder do posypania
Mąkę, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę, sól - szybko zagnieść. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Obrane jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, pokroić w kwadraty (10x10 cm). Na każdym kwadracie ułożyć jabłko, otwór po wydrążeniu napełnić dowolnym dżemem. Rogi ciasta zagiąć do góry. Ułożyć na wysmarowanej blaszce, piec w 190 st przez 10- 15 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniaaniz.blogspot.com/2014/12/jabka-w-kruchym-ciescie.html