Wykonanie
Przepis pochodzi z książki "Piekę ciasta i
ciasteczka".
2 szklanki
mąki pszennej125 g
masła1
jajko1
żółtko0,5 szklanki
cukru3 łyżki gęstej
śmietanyszczypta
soli2 łyżeczki
cukru waniliowego7 szt średnich
jabłek (antonówki, szare renety)dowolny
dżemcukier puder do posypania
Mąkę,
masło,
jajka,
cukier,
cukier waniliowy,
śmietanę,
sól - szybko zagnieść. Wstawić na 30 minut do lodówki.Obrane
jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, pokroić w kwadraty (10x10 cm). Na każdym kwadracie ułożyć
jabłko, otwór po wydrążeniu napełnić dowolnym
dżemem. Rogi ciasta zagiąć do góry. Ułożyć na wysmarowanej blaszce, piec w 190 st przez 10- 15 minut. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.