Wykonanie
Szarlotki lubią być spożywane na ciepło :) a najbardziej z
lodami waniliowymi :)))Składniki:1 kg pokrojonych w kostkę kwaśnych
jabłek (ważonych po obraniu)3 łyżki stołowe
cukru1 łyżeczka
cynamonu w proszku
cukier waniliowy - ok. 1 łyżkiskórka z 1
cytryny (można dać mniej)ciasto:250 g
masła500 g
mąki pszennej1
jajko1
żółtko2 łyżki
śmietany200 ml
cukru (ok. 4/5 szklanki)szczypta
solidodatkowo 1
białkodo posypania
cukier puderWykonanie:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, posypać
cynamonem,
cukrem waniliowym i
cukrem (wg swojego smaku), dodać
skórkę cytrynową, wymieszać, odstawić na 2 godziny pod przykryciem.Przygotować ciasto: posiekane
masło wymieszaj z
mąką, dodaj
cukier,
jajko,
żółtko,
śmietanę oraz
sól. Zagnieć, wyrób i włóż do lodówki (przynajmniej na pół godziny - a najlepiej na czas gdy
jabłka "leżakują"). Ciasto podziel na 2 części - w proporcjach 2/3 i 1/3. Rozwałkuj 2/3 ciasta, wyłóż nim prostokątną blachę [wymiary górne 25 x 31 cm, wysokość 6 cm, albo dużą tortownicę] - dół i boki. Posmaruj surowym roztrzepanym
białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C.Na podpieczone ciasto wyłóż
jabłka, resztą ciasta zetrzyj na tarce - na grubych oczkach, piecz godzinę w temp. 160°C. Posyp
cukrem pudrem.