ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Szarlotki lubią być spożywane na ciepło :) a najbardziej z lodami waniliowymi :)))
Składniki:
1 kg pokrojonych w kostkę kwaśnych jabłek (ważonych po obraniu)
3 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka cynamonu w proszku
cukier waniliowy - ok. 1 łyżki
skórka z 1 cytryny (można dać mniej)
ciasto:
250 g masła
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki śmietany
200 ml cukru (ok. 4/5 szklanki)
szczypta soli
dodatkowo 1 białko
do posypania cukier puder
Wykonanie:
Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę, posypać cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem (wg swojego smaku), dodać skórkę cytrynową, wymieszać, odstawić na 2 godziny pod przykryciem.
Przygotować ciasto: posiekane masło wymieszaj z mąką, dodaj cukier, jajko, żółtko, śmietanę oraz sól. Zagnieć, wyrób i włóż do lodówki (przynajmniej na pół godziny - a najlepiej na czas gdy jabłka "leżakują"). Ciasto podziel na 2 części - w proporcjach 2/3 i 1/3. Rozwałkuj 2/3 ciasta, wyłóż nim prostokątną blachę [wymiary górne 25 x 31 cm, wysokość 6 cm, albo dużą tortownicę] - dół i boki. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C.
Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, resztą ciasta zetrzyj na tarce - na grubych oczkach, piecz godzinę w temp. 160°C. Posyp cukrem pudrem.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/03/szarlotka-na-kruchym-spodzie.html