Wykonanie
Muffinki
Drożdżowe z
Rodzynkami to jedne z najprostszych muffinek jakie możemy przygotować, a jednak o przepysznym i delikatnym smaku. Puszyste, rozpływające się w ustach babeczki są idealne dla osób na diecie nisko-tłuszczowej i rewelacyjne jako dodatek do porannej
kawy, czy
herbaty.
250 g
mąki pszennej125 ml
mleka50 g
masła2
żółtka1/4 szklanki
cukru (65 g)12 g
drożdżyszczypta
soliok. 50 g
rodzynek (wcześniej zalanych wrzątkiem o namoczonych przez min. 30 minut - dzięki temu zmiękną)
cukier puderMleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru, ok. 2 łyżki
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki.Papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek i wykładamy ciasto do ok. 1/2 wysokości.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na ok. 1h).Po tym czasie formę z muffinkami umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 7-10 minut do zrumienienia i tzw. "suchego patyczka".Ostudzone babeczki oprószamy
cukrem pudrem.