ßßß Cookit - przepis na Kolorowe Donaty w Kropeczki

Kolorowe Donaty w Kropeczki

nazwa

Wykonanie

Donaty udekorowane różnobarwnymi lukrami i przystrojone uroczymi kropeczkami to karnawałowa propozycja szczególnie dla dziewczynek - i to nie koniecznie tych najmłodszych. ;)
Prócz różnobarwnych kreacji donatów - które już samym wyglądem zachęcają do ich skosztowania "oponki" są bardzo smaczne, delikatne oraz puszyste, co całkowicie sprawia, że nie sposób im się oprzeć.
Donaty:
550 g mąki pszennej
250 ml mleka
80 g masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru (130 g)
25 g drożdży
pół łyżeczki soli
Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
ok. 6 łyżki ciepłej wody
barwniki w proszku
Donaty:
Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 1/3 szklanki mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.
Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki.
Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).
Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm.
Wycinamy donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki (średnica ok. 6-7 cm, a środek wyciąć małym kieliszkiem).
Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia.
"Oponki" smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej nie może być zbyt gorący ponieważ pączki przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków.
Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe.
Lukier:
Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem).
Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody.
Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów donatów chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (pozostawiamy ok. 2-3 łyżki lukru w kolorze białym). Donatki maczamy w przygotowanych lukrach i odstawiamy na tackę.
Gdy lukier zastygnie za pomocą szprycy z niedużą, okrągłą tylką "malujemy" kropeczki.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/02/kolorowe-donaty-w-kropeczki.html