ßßß
 
            
        
 Donaty udekorowane różnobarwnymi lukrami i przystrojone uroczymi kropeczkami to karnawałowa propozycja szczególnie dla dziewczynek - i to nie koniecznie tych najmłodszych. ;)
Donaty udekorowane różnobarwnymi lukrami i przystrojone uroczymi kropeczkami to karnawałowa propozycja szczególnie dla dziewczynek - i to nie koniecznie tych najmłodszych. ;) Prócz różnobarwnych kreacji donatów - które już samym wyglądem zachęcają do ich skosztowania "oponki" są bardzo smaczne, delikatne oraz puszyste, co całkowicie sprawia, że nie sposób im się oprzeć.Donaty:550 g mąki pszennej250 ml mleka
Prócz różnobarwnych kreacji donatów - które już samym wyglądem zachęcają do ich skosztowania "oponki" są bardzo smaczne, delikatne oraz puszyste, co całkowicie sprawia, że nie sposób im się oprzeć.Donaty:550 g mąki pszennej250 ml mleka 80 g masła4 żółtka1/2 szklanki cukru (130 g)25 g drożdżypół łyżeczki soliLukier:1,5 szklanki cukru pudruok. 6 łyżki ciepłej wodybarwniki w proszku
80 g masła4 żółtka1/2 szklanki cukru (130 g)25 g drożdżypół łyżeczki soliLukier:1,5 szklanki cukru pudruok. 6 łyżki ciepłej wodybarwniki w proszku Donaty:Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 1/3 szklanki mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm.Wycinamy donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki (średnica ok. 6-7 cm, a środek wyciąć małym kieliszkiem).Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia.
Donaty:Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 1/3 szklanki mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm.Wycinamy donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki (średnica ok. 6-7 cm, a środek wyciąć małym kieliszkiem).Odkładamy na kolejne 30-40 minut do napuszenia. "Oponki" smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej nie może być zbyt gorący ponieważ pączki przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków.
"Oponki" smażymy w głębokim, rozgrzanym oleju w ok. 170 stopniach. Olej nie może być zbyt gorący ponieważ pączki przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów donatów chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (pozostawiamy ok. 2-3 łyżki lukru w kolorze białym). Donatki maczamy w przygotowanych lukrach i odstawiamy na tackę.Gdy lukier zastygnie za pomocą szprycy z niedużą, okrągłą tylką "malujemy" kropeczki.
Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe.Lukier:Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem).Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody.Dzielimy na kilka porcji w zależności ile kolorów donatów chcemy uzyskać i do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika (pozostawiamy ok. 2-3 łyżki lukru w kolorze białym). Donatki maczamy w przygotowanych lukrach i odstawiamy na tackę.Gdy lukier zastygnie za pomocą szprycy z niedużą, okrągłą tylką "malujemy" kropeczki.














