Wykonanie
Jagodzianki - jedne z popularniejszych drożdżówek - szczególnie w sezonie letnim.Pyszne, rozpływające się w ustach bułeczki
drożdżowe, których
serce tworzy nadzienie ze świeżych, aromatycznych
jagód, a z wierzchu finezyjnie spływa połyskujący
lukier.Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie uwielbianych przez nas Jagodzianek, a te domowe... to już istna poezja smaku.
Bułeczki:600 g
mąki pszennej250 ml
mleka100 g
masła4
żółtka1/2 szklanki
cukru (130 g)25 g
drożdżypół łyżeczki
soliok. 400 g
jagódcukier puderLukier:szklanka
cukru pudruok. 4 łyżki ciepłej
wodyDomowe Jagodzianki - Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim
drożdże, dodajemy łyżkę
cukru, 3 łyżki
mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut.Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do
ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać
mąki.Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1 , 5 h).
Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę
jagód, ok. pół łyżeczki
cukru pudru i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy w podłużny kształt.Jagodzianki przekładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia.Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia.Gdy jagodzianki lekko ostygną możemy przygotować
lukier.
Cukier puder ucieramy wraz z
wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej
cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę
wody.Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki.