ßßß
Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy, frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu, będziecie mieć niespodziankę, na jaką bułeczkę traficie.Z mojego przepisu przygotujecie 15 małych bułeczek, piekłam je w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.
Składniki:250g mąki pszennej150ml mleka lub wody10g drożdży świeżych1 żółtko3 i 1/2 łyżki cukru (u mnie domowego cukru waniliowego)50g masłaszczypta soliokoło 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone)cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia- masło roztopić, ostudzić- przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtko, pozostałe mleko (wodę) oraz szczyptę soli, składniki wymieszać, dodać około 3/5 roztopionego masła, przez kilka minut wyrabiać, powinniśmy otrzymać gładkie, lekko klejące ciasto (nie dosypywać dodatkowej mąki)
- ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto podsypać mąką i jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 15 małych kuleczek (u mnie każda ważyła około 35g)- formę wyłożyć papierem do pieczenia- pozostałe masło ponownie roztopić, jeśli zdążyło zastygnąć- każdą kuleczkę rozpłaszczyć, na środku ułożyć niedużą ilość dżemu lub powideł, uformować okrągłą bułeczkę
- gotowe bułeczki posmarować masłem, ułożyć jedna obok drugiej tak, by wypełniły całą formę, starając się, żeby obok siebie nie leżały bułeczki z takim samym nadzieniem- formę z bułeczkami przykryć, odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia- wyrośnięte bułeczki posmarować resztą masła, wstawić do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika, piec około 25 minut do lekkiego zrumienienia- buchty przed podaniem oprószyć cukrem pudrem