Wykonanie
Buchty to puszyste bułeczki
drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je
cukrem pudrem.
Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje
przetworów owocowych: domowy
dżem truskawkowy, frużelinę z
czarnej porzeczki oraz
jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki -
twaróg,
budyń, nutellę, świeże
owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu, będziecie
mieć niespodziankę, na jaką bułeczkę traficie.Z mojego przepisu przygotujecie 15 małych bułeczek, piekłam je w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.
Składniki:250g
mąki pszennej150ml
mleka lub
wody10g
drożdży świeżych1
żółtko3 i 1/2 łyżki
cukru (u mnie domowego
cukru waniliowego)50g
masłaszczypta
soliokoło 100g dowolnych
przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy
dżem truskawkowy, frużelina z
czarnej porzeczki oraz
jabłka prażone)
cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek
Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej- przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone
drożdże, dodać 1/2 łyżki
cukru, 50ml letniego
mleka (lub
wody) oraz 2 łyżki
mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-
masło roztopić, ostudzić- przesiać
mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn,
cukier,
żółtko, pozostałe
mleko (
wodę) oraz szczyptę
soli, składniki wymieszać, dodać około 3/5 roztopionego
masła, przez kilka minut wyrabiać, powinniśmy otrzymać gładkie, lekko klejące ciasto (nie dosypywać dodatkowej
mąki)
- ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto podsypać
mąką i jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 15 małych kuleczek (u mnie każda ważyła około 35g)- formę wyłożyć papierem do pieczenia- pozostałe
masło ponownie roztopić, jeśli zdążyło zastygnąć- każdą kuleczkę rozpłaszczyć, na środku ułożyć niedużą ilość
dżemu lub powideł, uformować okrągłą bułeczkę
- gotowe bułeczki posmarować
masłem, ułożyć jedna obok drugiej tak, by wypełniły całą formę, starając się, żeby obok siebie nie leżały bułeczki z takim samym nadzieniem- formę z bułeczkami przykryć, odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia- wyrośnięte bułeczki posmarować resztą
masła, wstawić do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika, piec około 25 minut do lekkiego zrumienienia- buchty przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem