Wykonanie
Delikatne,
mleczne bułeczki wypełnione
jagodami oraz posypane obficie
cukrem.Świetnie smakują ze szklanką
mleka czy też
kakao.Bułeczki są dość słodkie wiec jak najbardziej zaspokoją ochotę na
słodycze oraz pierwszy głód.
Składniki: Ciasto:500g.
mąki pszennej7g. suchych
drożdży1 łyżeczka
cukruszczypta
soli3/4 szklanki
mleka2 łyżki
masła 82%1
żółtkoDodatkowo:1 szklanka
jagód1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
wodycukier Przygotowanie: Ciasto:
Mąkę wsypać do miski, dodać
drożdże,
cukier i
sól, wymieszać.
Mleko podgrzać z
masłem, odstawić do wystudzenia.Do
mąki dodać
żółtko oraz
mleko z
masłem.Wyrobić jednolite, odchodzące od dłoni ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić/ pokroić na np. 15 małych kawałków.Każdy kawałek rozwałkować cienko, na środku położyć łyżeczkę
jagód, oprószyć
cukrem.Jeden z
boków ciasta nałożyć na
owoce, zwinąć w rulon a następnie boki skleić ze sobą pod
spodem tworząc okrągłą bułeczkę.
Sok z cytryny wymieszać z
wodą, płynem posmarować wierzch każdej bułeczki, oprószyć obficie
cukrem.Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Smacznego