ßßß

Składniki: Ciasto:500g. mąki pszennej7g. suchych drożdży1 łyżeczka cukruszczypta soli3/4 szklanki mleka2 łyżki masła 82%1 żółtkoDodatkowo:1 szklanka jagód1 łyżka soku z cytryny2 łyżki wodycukier Przygotowanie: Ciasto:Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól, wymieszać.Mleko podgrzać z masłem, odstawić do wystudzenia.Do mąki dodać żółtko oraz mleko z masłem.Wyrobić jednolite, odchodzące od dłoni ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić/ pokroić na np. 15 małych kawałków.Każdy kawałek rozwałkować cienko, na środku położyć łyżeczkę jagód, oprószyć cukrem.Jeden z boków ciasta nałożyć na owoce, zwinąć w rulon a następnie boki skleić ze sobą pod spodem tworząc okrągłą bułeczkę.Sok z cytryny wymieszać z wodą, płynem posmarować wierzch każdej bułeczki, oprószyć obficie cukrem.Piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.




Smacznego