ßßß Cookit - przepis na Brioszki do odrywania

Brioszki do odrywania

nazwa

Wykonanie

Puszyste, pachnące i proste w przygotowaniu bułeczki brioszki do odrywania. Nie ma nic lepszego niż dom pachnący maślanym, drożdżowym wypiekiem! Te bułeczki przygotujecie bez problemu – proste ciasto drożdżowe i formowanie kulek nie trwa długo, a efektem są puszyste wyrośnięte bułeczeki.
Brioszki są idealne na śniadanie – maślana bułeczka smakuje świetnie z masłem, serem żółtym i szynką. Świetnie smakują też z jajkiem na miękko czy jajecznicą. A brioszka z dżemem czy konfiturą to już klasyka. Sprawdzą się też po portsu jako przekąska czy podwieczorek. A jeśli jakimś cudem bułeczki się uchowają przez dłuższy czas, to czerstwe brioszki możecie wykorzystać do zrobienia tostów francuskich z patelni lub angielskiego puddingu chlebowego.
Nie wspominając, że gotowe brioszki świetnie się mrożą – jak większość ciast drożdżowych.
15 bułeczek, blacha 25 na 36 cm
Składniki
550 g mąki pszennej
230 ml mleka
30 g drożdży świeżych
3 duże jajka
110 g masła, roztopionego
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
Do posmarowania
żółtko rozmącone z 1 łyżką wody
Wykonanie
przygotować rozczyn: do letniego mleka dodać drożdże i z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, również je dodać i wszystko rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł w misce umieścić mąkę, cukier, jajka, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszać
następnie wyrabiać ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne masło. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne
kulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1 , 5 godziny
wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 15 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczką
za pomocą pędzelka posmarować każdą brioszkę żółtkiem rozmąconym z wodą
piec w temperaturze 180ºC przez około 25 do 30 minut, aż się przyrumienią. Upieczone brioszki przestudzić w formie a następnie wystudzić na kratce
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/brioszki-do-odrywania