Wykonanie

Puszyste, pachnące i proste w przygotowaniu bułeczki brioszki do odrywania. Nie ma nic lepszego niż dom pachnący maślanym,
drożdżowym wypiekiem! Te bułeczki przygotujecie bez problemu – proste
ciasto drożdżowe i formowanie kulek nie trwa długo, a efektem są puszyste wyrośnięte bułeczeki.Brioszki są idealne na śniadanie –
maślana bułeczka smakuje świetnie z
masłem,
serem żółtym i
szynką. Świetnie smakują też z
jajkiem na miękko czy jajecznicą. A brioszka z
dżemem czy
konfiturą to już klasyka. Sprawdzą się też po
portsu jako przekąska czy podwieczorek. A jeśli jakimś cudem bułeczki się uchowają przez dłuższy czas, to czerstwe brioszki możecie wykorzystać do zrobienia tostów francuskich z patelni lub angielskiego
puddingu chlebowego.Nie wspominając, że gotowe brioszki świetnie się mrożą – jak większość
ciast drożdżowych.15 bułeczek, blacha 25 na 36 cmSkładniki550 g
mąki pszennej230 ml
mleka30 g
drożdży świeżych3 duże
jajka110 g
masła, roztopionego80 g drobnego
cukru do wypieków3/4 łyżeczki
soliDo posmarowania
żółtko rozmącone z 1 łyżką
wodyWykonanieprzygotować rozczyn: do letniego
mleka dodać
drożdże i z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę
cukru i łyżkę
mąki, również je dodać i wszystko rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł w misce umieścić
mąkę,
cukier,
jajka,
sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszaćnastępnie wyrabiać ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do
ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne
masło. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastycznekulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1 , 5 godzinywyrośnięte
ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 15 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczkąza pomocą pędzelka posmarować każdą brioszkę
żółtkiem rozmąconym z
wodąpiec w temperaturze 180ºC przez około 25 do 30 minut, aż się przyrumienią. Upieczone brioszki przestudzić w formie a następnie wystudzić na kratce



Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także