ßßß
Puszyste, pachnące i proste w przygotowaniu bułeczki brioszki do odrywania. Nie ma nic lepszego niż dom pachnący maślanym, drożdżowym wypiekiem! Te bułeczki przygotujecie bez problemu – proste ciasto drożdżowe i formowanie kulek nie trwa długo, a efektem są puszyste wyrośnięte bułeczeki.Brioszki są idealne na śniadanie – maślana bułeczka smakuje świetnie z masłem, serem żółtym i szynką. Świetnie smakują też z jajkiem na miękko czy jajecznicą. A brioszka z dżemem czy konfiturą to już klasyka. Sprawdzą się też po portsu jako przekąska czy podwieczorek. A jeśli jakimś cudem bułeczki się uchowają przez dłuższy czas, to czerstwe brioszki możecie wykorzystać do zrobienia tostów francuskich z patelni lub angielskiego puddingu chlebowego.Nie wspominając, że gotowe brioszki świetnie się mrożą – jak większość ciast drożdżowych.15 bułeczek, blacha 25 na 36 cmSkładniki550 g mąki pszennej230 ml mleka30 g drożdży świeżych3 duże jajka110 g masła, roztopionego80 g drobnego cukru do wypieków3/4 łyżeczki soliDo posmarowaniażółtko rozmącone z 1 łyżką wodyWykonanieprzygotować rozczyn: do letniego mleka dodać drożdże i z podanych w przepisie ilości wziąć łyżkę cukru i łyżkę mąki, również je dodać i wszystko rozmieszać. Zostawić na ok. 10 min w miarę ciepłym miejscu, by rozczyn wyrósł w misce umieścić mąkę, cukier, jajka, sól i dodać gotowy rozczyn. Dobrze wymieszaćnastępnie wyrabiać ciasto, najłatwiej za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, w trakcie dodając roztopione, ale chłodne masło. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastycznekulę wyrobionego ciasta zostawić w misce, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość – potrwa to ok. 1 do 1 , 5 godzinywyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść, podzielić je na 15 równych części, ukształtować kule i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić je na ok. 20 do 30 min. do napuszenia, przykryte wilgotną ściereczkąza pomocą pędzelka posmarować każdą brioszkę żółtkiem rozmąconym z wodąpiec w temperaturze 180ºC przez około 25 do 30 minut, aż się przyrumienią. Upieczone brioszki przestudzić w formie a następnie wystudzić na kratce

Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także