Wykonanie
Sezon na
jagody właśnie rusza i już pachnie jagodziankami! Nie wiem dlaczego ale takie bułeczki zawsze kojarzą mi się z jeziorem Chańcza koło Kielc i spędzanymi tam wakacjami- pewnie dlatego, że zawsze się tam nimi objadałam. Zapraszam do spróbowania
drożdżowych bułeczek z
budyniem, kruszonką i letnimi
owocami. Zapach przyciągnie wszystkich domowników do kuchni...
Jagodzianki:1/2 szklanki
mleka20 g świeżych
drożdży75 g roztopionego
masła75 g
cukru2
żółtka250 g
mąki pszennejszczypta
soliokoło 200 g
jagód1 roztrzepane
jajko do posmarowania bułeczekKruszonka :1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
cukru80 g zimnego
masłaszczypta
soliMleko podgrzej.
Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego
mleka i 1 łyżkę
cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.Resztę
mleka wymieszaj z roztopionym
masłem. Do dużej miski wsyp
mąkę i
sól, dodaj
żółtka i pozostały
cukier. Dodaj zaczyn
drożdżowy i
mleko z
masłem. Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. W międzyczasie ugotuj
budyń i umyj
jagody - delikatnie podsusz.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij
budyniem i
jagodami uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na ok.30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość
między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku.Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojonym w kostkę zimnym
masłem tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym
jajkiem. Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.Przypominam o grllowym konkursie!! Więcej informacji>TUTAJ<