ßßß
Jagodzianki:1/2 szklanki mleka20 g świeżych drożdży75 g roztopionego masła75 g cukru2 żółtka250 g mąki pszennejszczypta soliokoło 200 g jagód1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczekKruszonka :1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru80 g zimnego masłaszczypta soli
Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego mleka i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj żółtka i pozostały cukier. Dodaj zaczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. W międzyczasie ugotuj budyń i umyj jagody - delikatnie podsusz.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij budyniem i jagodami uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na ok.30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku.Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojonym w kostkę zimnym masłem tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.Przypominam o grllowym konkursie!! Więcej informacji>TUTAJ<
