ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki z budyniem

Jagodzianki z budyniem

nazwa

Wykonanie

Sezon na jagody właśnie rusza i już pachnie jagodziankami! Nie wiem dlaczego ale takie bułeczki zawsze kojarzą mi się z jeziorem Chańcza koło Kielc i spędzanymi tam wakacjami- pewnie dlatego, że zawsze się tam nimi objadałam. Zapraszam do spróbowania drożdżowych bułeczek z budyniem, kruszonką i letnimi owocami. Zapach przyciągnie wszystkich domowników do kuchni...
Jagodzianki:
1/2 szklanki mleka
20 g świeżych drożdży
75 g roztopionego masła
75 g cukru
2 żółtka
250 g mąki pszennej
szczypta soli
około 200 g jagód
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
Kruszonka :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
80 g zimnego masła
szczypta soli
Mleko podgrzej. Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj połowę podgrzanego mleka i 1 łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę i sól, dodaj żółtka i pozostały cukier. Dodaj zaczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. W międzyczasie ugotuj budyń i umyj jagody - delikatnie podsusz.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 8 części. Każdą rozpłaszcz ręką na placuszek, wypełnij budyniem i jagodami uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i odstaw do wyrośnięcia na ok.30 minut. Pamiętaj, żeby zachować odległość między bułeczkami - będą rosły też w piekarniku.
Wszystkie składniki kruszonki wysyp na stolnicę i utrzyj z pokrojonym w kostkę zimnym masłem tak, aby konsystencja przypominała mokry piasek. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Następnie posyp jagodzianki kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C z termoobiegiem (170 st. C zwykły piec). Po 15 minutach zwiększ temperaturę do 170 st. C (190 st. C) i piecz jeszcze około 15 minut - jagodzianki powinny być rumiane. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
Przypominam o grllowym konkursie!! Więcej informacji
>TUTAJ<
Źródło:http://go-to-kitchen.blogspot.com/2013/07/jagodzianki-z-budyniem.html