ßßß
Składniki:300 g mąki pszennej40 g świeżych drożdży1 jajko150 ml ciepłego mleka90 g cukru60 g masłaszczypta soli300 g jagódPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z cukrem oraz ciepłym mlekiem w dużej misce lub garnku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie masło podgrzewamy, aż się rozpuści i zostawiamy, żeby trochę ostygło.Do rozczynu drożdży dodajemy mąkę, sól, jajko oraz roztopione masło, a następnie wyrabiamy. Ciasto będzie wilgotne i dość klejące.Formę o wymiarach 30×12 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie oczyszczamy i pukamy jagody, a gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wierzch.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C wstawiamy ciasto i pieczemy przez około 50 minut.Smacznego :)