Wykonanie
Uwielbiam zapach
drożdżowego ciasta unoszący się w domu, a
potem jego pałaszowanie do
herbatki ;) Pyszne, lekko wilgotne
ciasto drożdżowe z
jagodami - polecam próbujcie sami.
Składniki:300 g
mąki pszennej40 g świeżych
drożdży1
jajko150 ml ciepłego
mleka90 g
cukru60 g
masłaszczypta
soli300 g
jagódPrzygotowanie:
Drożdże mieszamy z
cukrem oraz ciepłym
mlekiem w dużej misce lub garnku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie
masło podgrzewamy, aż się rozpuści i zostawiamy, żeby trochę ostygło.Do rozczynu
drożdży dodajemy
mąkę,
sól,
jajko oraz roztopione
masło, a następnie wyrabiamy. Ciasto będzie wilgotne i dość klejące.Formę o wymiarach 30×12 smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie oczyszczamy i pukamy
jagody, a gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wierzch.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C wstawiamy ciasto i pieczemy przez około 50 minut.Smacznego :)