ßßß Cookit - przepis na PIERWSZE KLUSKI NA PARZE

PIERWSZE KLUSKI NA PARZE

nazwa

Wykonanie

Moje 1 kluski parowe nie wyszły tak jak bym chciała, ale cóż są dobre i się zje. Jedyne wspomnienie o nich pochodzi z przedszkola,gdy panie kucharki podawały kluski parowe z cukrem i masłem. Marzenie każdego brzdąca :p Robiłam wg tego przepisu http://ugotuj.to/ugotuj/5683980/kluski+na+parze+buchty+/p/
* ok. 0.5 kg mąki pszennej
* szklanka mleka
* 2 jajka
* 3 łyżki masła stopionego
* 3 dag drożdży
* sól i cukier
Kluski na parze (buchty) - sposób przygotowania:
Z mleka, drożdży, niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru sporządzić rozczyn, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić jaja i wlać rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Szeroki garnek z wrzącą wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 15 min, aż będą puszyste.
Ja podałam z cukrem i sosem jagodowym.
Źródło:http://cukrowapasja.blogspot.com/2012/11/pierwsze-kluski-na-parze.html