Wykonanie
Moje 1 kluski parowe nie wyszły tak jak bym chciała, ale cóż są dobre i się zje. Jedyne wspomnienie o nich pochodzi z przedszkola,gdy
panie kucharki podawały kluski parowe z
cukrem i
masłem. Marzenie każdego brzdąca :p Robiłam wg tego przepisu http://ugotuj.to/ugotuj/5683980/kluski+na+parze+buchty+/p/* ok. 0.5 kg
mąki pszennej* szklanka
mleka* 2
jajka* 3 łyżki
masła stopionego* 3 dag
drożdży*
sól i
cukierKluski na parze (buchty) - sposób przygotowania:Z
mleka,
drożdży, niewielkiej ilości
mąki i odrobiny
cukru sporządzić rozczyn, który powinien
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski wsypać
mąkę, wbić
jaja i wlać rozczyn. Ciasto na kluski wyrabiać ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione i ostudzone
masło, szczyptę
soli i dalej wyrabiać. Następnie miskę nakryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować okrągłe kluski wielkości pączków i układać na stolnicy posypanej
mąką. Gdy kluski zaczną rosnąć, gotujemy je na parze. Szeroki garnek z wrzącą
wodą nakrywamy płócienną ściereczką i obwiązujemy sznurkiem wokół brzegu. Na ściereczce układamy kluski partiami i nakrywamy miską dopasowaną do obwodu garnka. Gotujemy ok. 15 min, aż będą puszyste.Ja podałam z
cukrem i sosem
jagodowym.