2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Moja teściowa robi ją w wersji z serem żółtym. Ja nie lubię mieszanek z dużą ilością majonezu, więc dziś mając ochotę na coś sycącego ( właśnie ją zrobiłam i zaraz skonsumuję ), podaję na kolację tą sałatkę. Jest słodka, chrupiąca i aromatyczna, idealna na śniadanie lub kolację, świetna na lunch do pracy. Jeśli nie lubicie selera to świetny sposób aby się do niego przekonać. Ps: wiedzieliście , że surowy seler ma 7 kcal w 100 g ? Ciekawe jak ma się to do tego w zalewie.Składniki:1 słoik selera200 g chudej szynki ( np. konserwowej)1/2 puszki kukurydzy5 połówek brzoskwiń z puszki *50 g słonecznikasos:1 łyżka majonezu3 łyżki jogurtu1 łyżka miodu1 łyżka musztardysól,pieprz* można zastąpić ananasemPrzygotowanie:Seler i kukurydzę płuczemy. Osączamy.Szynkę w plastrach kroimy w kostkę.Słonecznik prażymy na patelni.Brzoskwinie osączamy i kroimy w kostkę.Składniki sosu mieszamy, łączymy z sałatką, doprawiamy do smaku.Podajemy na sałacie lub z pieczywem.Powiązane notki:Sałatka z buncem marynowanymSałatka śledziowa z kurkumąSałatka z tortellini z parmezanemSałatka brokułowa – królewska light w sosie jogurtowymSałatka wiosenna z rzeżuchą