Wykonanie
Sałatka królewska, pod taką nazwą mam ja zapisaną w swoim zeszycie z przepisami :) I nazwa do niej doskonale pasuje bo jest wyśmienita. Pojawia się w mojej rodzinie prawie na każdej większej czy mniejszej imprezie i szybko znika ze stołu. Pracy nie ma z nią wiele, więc można ją także przygotować na co dzień na śniadanie, czy kolację.Polecam spróbować :)Składniki-
szynka najlepiej konserwowa w kawałku - 30 dkg.- duży
por ( tylko biała część)-
ananas z puszki - 4 plastry-
jajka ugotowane na twardo 2 szt.- słoiczek
selera konserwowego- puszka
kukurydzy (mniejsza)-
majonez-
sól,
pieprzWykonanie
Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami
soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę.
Szynkę,
jajka i
ananasa kroję w kosteczkę,
seler w drobniejsze paseczki, dodaję odsączoną
kukurydzę i odciśniętego
pora. Przyprawiam delikatnie
solą i
pieprzem. Dodaję 3-4 łyżki
majonezu, mieszam i wstawiam na ok. godzinkę do lodówki aby składniki się "przegryzły ".Gotowe.Smacznego :)