ßßß
Składniki:4 porcje:400 g makaronu penne ( ukośne rurki)250 g pieczarek1 biała część małego pora250 ml śmietany kremówkiduża garść parmezanupół pęczka natki pietruszki1 łyżka masła lub olejusól, świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Wstawić wodę na makaron, w dużym garnku.Pieczarki, umyć, oczyścić ( jeśli skórki są brązowe, obrać) tak jak pora. Pokroić w drobną kostkę.Rozgrzać masło, wrzuć pora, podsmażyć 2-3 minuty, wrzucić pieczarki, podsmażyć kolejne 2-3 minuty, gdy się zeszklą posolić. i zalać śmietanką. Gotować 5 minut, na mocnym ogniu mieszając.Gotującą się wodę posolić, wrzuć penne.Natkę posiekać.Do sosu dodać osączony makaron, 1/2 szklanki wody z jego gotowania, starty parmezan oraz natkę ( zostawić po łyżce do dekoracji).Jeszcze raz podgrzać, nakładać na talerze,posypać natką i serem.Powiązane notki:Orientalny Makaron z paluszkami surimiSzybki makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serkaChiński makaron z cukinią i kurczakiem – szybkie danieSzybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydząŁosoś w sosie – w koperkowym beszamelu