ßßß Cookit - przepis na Makaron Penne w sosie pieczarkowym z parmezanem

Makaron Penne w sosie pieczarkowym z parmezanem

Wykonanie

7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×
Wczoraj gościło na Naszym stole takie oto makaronowe danie. Inspiracją do jego powstania były penne, wtedy zwane przeze mnie „kluchą”, które jadłam w restauracji Czerwona w Chorzowie. W oryginale głównym składnikiem sosu były borowiki, ja akurat miałam pod ręką pieczarki, które odpowiednio przygotowane, potrafią być mocno aromatyczne. Danie wzbogaciłam sporą ilością natką pietruszki , która jest bogata w witaminę C, pięknie wygląda a poza tym świetnie smakuje w towarzystwie sera i masła, balansując smak i orzeźwiając podniebienie. Wyjątkowo szybkie danie, o kremowej bogatej konsystencji. Sycące i pyszne. Idealne na kolację z drugą połówką.
Składniki:
4 porcje:
400 g makaronu penne ( ukośne rurki)
250 g pieczarek
1 biała część małego pora
250 ml śmietany kremówki
duża garść parmezanu
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżka masła lub oleju
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Wstawić wodę na makaron, w dużym garnku.
Pieczarki, umyć, oczyścić ( jeśli skórki są brązowe, obrać) tak jak pora. Pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać masło, wrzuć pora, podsmażyć 2-3 minuty, wrzucić pieczarki, podsmażyć kolejne 2-3 minuty, gdy się zeszklą posolić. i zalać śmietanką. Gotować 5 minut, na mocnym ogniu mieszając.
Gotującą się wodę posolić, wrzuć penne.
Natkę posiekać.
Do sosu dodać osączony makaron, 1/2 szklanki wody z jego gotowania, starty parmezan oraz natkę ( zostawić po łyżce do dekoracji).
Jeszcze raz podgrzać, nakładać na talerze,posypać natką i serem.
Powiązane notki:
Orientalny Makaron z paluszkami surimi
Szybki makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka
Chiński makaron z cukinią i kurczakiem – szybkie danie
Szybki Kurczak w sosie Curry z mlekiem kokosowym i kukurydzą
Łosoś w sosie – w koperkowym beszamelu
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/04/03/makaron-penne-w-sosie-pieczarkowym-z-parmezanem