Wykonanie
7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×Wczoraj gościło na Naszym
stole takie oto
makaronowe danie. Inspiracją do jego powstania były penne, wtedy zwane przeze mnie „kluchą”, które
jadłam w restauracji Czerwona w Chorzowie. W oryginale głównym składnikiem sosu były
borowiki, ja akurat miałam pod ręką
pieczarki, które odpowiednio przygotowane, potrafią być mocno aromatyczne. Danie wzbogaciłam sporą ilością
natką pietruszki , która jest bogata w witaminę C, pięknie wygląda a poza tym świetnie smakuje w towarzystwie
sera i
masła, balansując smak i orzeźwiając podniebienie. Wyjątkowo szybkie danie, o kremowej bogatej konsystencji. Sycące i pyszne. Idealne na kolację z drugą połówką.
Składniki:4 porcje:400 g
makaronu penne ( ukośne rurki)250 g
pieczarek1 biała część małego
pora250 ml
śmietany kremówkiduża garść
parmezanupół pęczka
natki pietruszki1 łyżka
masła lub
olejusól, świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:Wstawić
wodę na
makaron, w dużym garnku.
Pieczarki, umyć, oczyścić ( jeśli skórki są brązowe, obrać) tak jak
pora. Pokroić w drobną kostkę.Rozgrzać
masło, wrzuć
pora, podsmażyć 2-3 minuty, wrzucić
pieczarki, podsmażyć kolejne 2-3 minuty, gdy się zeszklą posolić. i zalać
śmietanką. Gotować 5 minut, na mocnym ogniu mieszając.Gotującą się
wodę posolić, wrzuć penne.
Natkę posiekać.Do sosu dodać osączony
makaron, 1/2 szklanki
wody z jego gotowania, starty
parmezan oraz
natkę ( zostawić po łyżce do dekoracji).Jeszcze raz podgrzać, nakładać na talerze,posypać
natką i
serem.Powiązane notki:Orientalny
Makaron z paluszkami surimiSzybki
makaron z kremowym sosem ze
szpinaku i
serkaChiński makaron z
cukinią i
kurczakiem – szybkie danieSzybki
Kurczak w sosie
Curry z
mlekiem kokosowym i
kukurydząŁosoś w sosie – w
koperkowym beszamelu