Wykonanie
Por należy do moich ulubionych zimowych warzyw. Nie tylko smaczny, zdrowy ( jak zdrowy przeczytaj: tutaj ) to bez specjalnego nakładu pracy możesz przygotować z niego pyszny i szybki dodatek do drugiego dania. Świetny do
mięs, ryb, jak również do wszystkich
kaszowo-kotlecikowych dań wegeteriańskich. Tym razem naprawdę light, bo w towarzystwie
mleka kokosowego. Jeśli drażni Cię intensywny smak i aromat
pora (siarka !) musisz wiedzieć, że po obróbce termicznej bardzo on łagodnieje.Natomiast w towarzystwie
mleka kokosowego por zmienia się w prawdziwy delikates. Prezentowałam już na blogu duszonego
pora w
śmietanie ( link na górze postu),jednak zamiana
śmietany na
mleko kokosowe całkowicie odmieniła nie tylko smak
pora, ale i jego wartości odżywcze. Jest znakomity.Składniki :
2
pory- bez górnych, mocno zielonych części1/3-1/2 szklanki
mleka kokosowegosól,
pieprzzielona
natka pietruszki1/3 łyżeczki czerwonej pasty
curryimbir - opcjonalnie1 łyżka
masła gheeWykonanie :
odciąć korzonki, bardzo dokładnie wypłukać ziemię, która zebrała się pomiędzy liśćmi, aż do białej części. Najlepiej przeciąć go wzdłuż na pół, aż do białego miejsca i starannie umyć rozdzielając poszczególne warstwy. Odciąć zbyt dużą ciemnozieloną część i zużyc np. do zupy
pory pokroić w 2 cm krążki, a
imbir w drobną kostkę. Rozgrzać
masło na patelni, dołożyć
imbir i pokrojonego
pora. Przesmażyć kilka minut do momentu, aż
por straci objetośćwlać
mleko kokosowe, dodać pastę
curry i pogotować kilka chwil. Jak
mleko lekko zgęstnieje zdjąć patelnię z ognia. Dodać
soli,
pieprzu,posiekaną zieloną
pietruszke i podawać.SMACZNEGO !UWAGI: bez dodatku pasty
curry i
imbiru jest równie pyszny.Wówczas zamiast zielonej
pietruszki dodaj
koperek.