Wykonanie
Potrawa z gatunku moich ukochanych, w 100% warzywna. Takie niby nic, a jednocześnie absolutnie cudowna i przepyszna propozycja. Co jest na tym talerzu? Moim zdaniem na tym talerzu jest 100% szczęścia;) Są
ziemniaki,
cebula,
szpinak,
pieczarki i
por. Łączy je
mleko kokosowe,
masło i kilka bardzo aromatycznych przypraw.
Składniki na 2-3 osoby :3 duże
ziemniaki1 duża
cebula5 cm jasnej części
pora10 niewielkich
pieczarek1 duży ząbek
czosnku2 duże garści
świeżego szpinakuposiekana
natka zielonej
pietruszki3 łyżki
oleju1 łyżeczka
masła3 łyżki gęstego
mleka kokosowego1 płaska łyżeczka
curry0 , 5 łyżeczki mielonego kuminu włoskiego
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Obrane:
cebulę i
ziemniaki kroję w dużą kostkę,
pora siekam w półplasterki. Rozgrzewam
olej w głębokiej patelni i wrzucam pokrojone warzywa, lekko je
solę i pod przykryciem smażę ok. 15 minut, mieszając by się nie przypaliły. W tym czasie
ziemniaki powinny zmięknąć. Wtedy dorzucam pokrojone na 4 części
pieczarki i dalej duszę pod przykryciem, jakieś 10 minut. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,
mleko kokosowe i
przyprawy, duszę jeszcze kilka minut. Na koniec wrzucam posiekane grubo liście
szpinaku,
natkę pietruszki i
masło, duszę 5 minut.