Wykonanie
Przepis na tę zapiekankę znalazłam w gazecie "To jest pyszne" numer 4.09-5.11.2013. Wyszła świetnie! Jest kolorowa, aromatyczna, taka jesienna :). Nam smakowała bardzo i na pewno jeszcze ją zrobimy nie raz. W przeciwieństwie do dużej dyni,
dynia hokkaido ma jadalną skórkę. Jej smak jest słodki i świetnie nadaje się do przyrządzania zapiekanek.składniki na dwie osoby:1/2 kg odmiany żółtej
ziemniaków200 g
śmietany kremówki 30 %250 g
pieczarek1/2 ząbka
czosnku1/2
cebuli (ja pominęłam, bo nie lubimy
cebuli)50g
sera feta1/2 pęczka
natki pietruszki2-3 łyżki
olejusólpieprzprzygotowanie:
dynię myjemy, łyżką usuwamy pestki. miąższ razem ze skórką kroimy w cienkie szpalty.
ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry.
dynię mieszamy z
ziemniakami i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
śmietanę kremówkę mocno doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy do dyni i
ziemniaków i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C z termoobiegiem 40-45 minut.
pieczarki obieramy, kroimy w plasterki.
cebulkę i
czosnek obieramy i drobniutko siekamy.
pieczarki smażymy na patelni na
oleju (ja pokrojone
pieczarki wymieszałam z
oliwą i podsmażyłam na patelni grillowej).
cebulę i
czosnek podsmażamy z
pieczarkami, doprawiamy
solą i
pieprzem. część
natki pietruszki kroimy, dodajemy do podsmażonych
pieczarek i mieszamy.po ok. 30 minutach pieczenia dyni i
ziemniaków ze
śmietanką, na wierzchu zapiekanki układamy podsmażone
pieczarki oraz pokrojoną w kostkę
fetę. pieczemy do końca. przed podaniem gotową zapiekankę posypujemy pozostałą
natką pietruszki.smacznego.