ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z dyni hokkaido.

Zapiekanka z dyni hokkaido.

nazwa

Wykonanie

Przepis na tę zapiekankę znalazłam w gazecie "To jest pyszne" numer 4.09-5.11.2013. Wyszła świetnie! Jest kolorowa, aromatyczna, taka jesienna :). Nam smakowała bardzo i na pewno jeszcze ją zrobimy nie raz. W przeciwieństwie do dużej dyni, dynia hokkaido ma jadalną skórkę. Jej smak jest słodki i świetnie nadaje się do przyrządzania zapiekanek.
składniki na dwie osoby:
1/2 kg odmiany żółtej ziemniaków
200 g śmietany kremówki 30 %
250 g pieczarek
1/2 ząbka czosnku
1/2 cebuli (ja pominęłam, bo nie lubimy cebuli)
50g sera feta
1/2 pęczka natki pietruszki
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
przygotowanie:
dynię myjemy, łyżką usuwamy pestki. miąższ razem ze skórką kroimy w cienkie szpalty. ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. dynię mieszamy z ziemniakami i przekładamy do naczynia żaroodpornego. śmietanę kremówkę mocno doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do dyni i ziemniaków i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C z termoobiegiem 40-45 minut.
pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. cebulkę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy. pieczarki smażymy na patelni na oleju (ja pokrojone pieczarki wymieszałam z oliwą i podsmażyłam na patelni grillowej). cebulę i czosnek podsmażamy z pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem. część natki pietruszki kroimy, dodajemy do podsmażonych pieczarek i mieszamy.
po ok. 30 minutach pieczenia dyni i ziemniaków ze śmietanką, na wierzchu zapiekanki układamy podsmażone pieczarki oraz pokrojoną w kostkę fetę. pieczemy do końca. przed podaniem gotową zapiekankę posypujemy pozostałą natką pietruszki.
smacznego.
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/10/zapiekanka-z-dyni-hokkaido.html