Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 0,75 szklanek
jajka 2 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
pieczarki 200 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
masło 2 łyżek stołowych
natka piertruszki 2 łyżek stołowych
bułka tarta 6 łyżek stołowych
olej według uznania
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i utłuc tak, żeby nie było grudek.Do ostudzonych
ziemniaków dodać
żółtka,
masło,
mąkę, 2 łyżeczki
soli i dobrze zagnieść.Nadzienie: oczyszczone
pieczarki posiekać. Oczyszczoną, posiekana
cebule i
czosnek zeszklić na
maśle. Dodać
grzyby i dusić 8 minut, mieszając. Wymieszać z posiekaną
natką, doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
tymiankiem, ostudzić.Ziemniaczane ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra, wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Na każdym ułożyć łyżeczkę nadzienia. Z
białek ubić pianę i posmarować nią brzegi ciasta, zlepić pierożki. Posmarować je resztą
białka, obtoczyć w
bułce tartej i usmażyć na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni
oleju.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
GrzybówDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: