Pierogi z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem pieczarkowym, smażone w oleju są dosyć szybkie w wykonaniu, chociaż wymagają pewnej wprawy (ciasto ziemniaczane chętnie przykleja się do podłoża)SKŁADNIKI:1 kg ziemniaków2/3 szklanki mąki pszennej2 żółtkałyżka masłasólZiemnaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odlać, ugnieść z masłem, ostudzić. Dodać żółtkamąkę i sól - zagnieść ciasto. Ciasto często podsypywać mąką. Podzielić na kilka części. Z każdej części uformować wałek. Z wałka ziemniaczanego odcinać porcje ciasta i formować z nich placuszki. Na każdy placuszek nakładać porcję farszu i sklejać brzegi.farsz:20 dag pieczarekcebulamasło do smażeniaposiekana natka pietruszkiząbek czosnkutymianeksól, pieprzbułka tartaolej do smażenia2 białkaPieczarki umyć i posiekać. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i chwilę dusić. Dodać zioła, doprawić solą i pieprzem.Sklejone pierogi smarować białkiem, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.