Wykonanie
Uwielbiam
grzyby leśne (zbierać i jeść, sama nie wiem co bardziej) i chociaż mam jeszcze spory zapas suszonych, to jednak jak dla mnie smak świeżych jest nieporównywalny. Już się cieszę na grzybobranie w tym roku ;-)Jednak boczniaki przygotowane w ten sposób, jaki Wam za chwilę pokażę smakują prawie jak duszone
maślaki -więc i zimą można przygotować taką potrawkę :)
Składniki :300 g. boczniakówjasna część sporego
pora (8-10 cm)pół pęczka zielonej
natki pietruszki1 łyżka
masłasól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Umyte
grzyby i
pora kroję w długie paseczki (wzdłuż).
Pora przekładam na patelnię z rozpuszczonym
masłem, lekko
solę i na średnim ogniu duszę pod przykryciem 3-5 minut, aż zmięknie i się zeszkli. Dodaję
grzyby, przykrywam i duszę razem 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, dodaję posiekaną
pietruszkę. Podaję na ciepło.Przepis autorski.