Wykonanie
Jest to jedno z najpopularniejszych dań
śniadaniowych. Potrawa z rozmąconych, usmażonych na patelni
jajek. Podobno banalnie prosta do przygotowania. Jedni wybierają wersję mocno ściętą, inni (jak ja) dość krótko smażą
jajka, by gotowe danie było rzadkie, delikatne i kremowe. Dziś chcę Wam udowodnić, że jajecznica wcale nie musi być nudna.Składniki (4 porcje):8
jajek250 g boczniaków ostrygowatych1 biała część
pora3 łyżki
masłasólpieprzJajka wbijamy do garnuszka. Widelcem je roztrzepujemy.
Grzyby płuczemy. Trzonki odcinamy, a kapelusze kroimy w dość cienkie paski. Podsmażamy je na złoto na łyżce
masła. Przenosimy
grzyby do miski.
Pora kroimy w piórka. Smażymy go osobno na łyżce
masła, aż puści sok. Następnie dodajemy boczniaki, pozostałe
masło i
jajka. Jajecznicę doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Cały czas mieszając podgrzewamy ją na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową serwujemy ze świeżym
pieczywem.