ßßß Cookit - przepis na JAJECZNICA Z POREM I BOCZNIAKAMI

JAJECZNICA Z POREM I BOCZNIAKAMI

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jest to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. Potrawa z rozmąconych, usmażonych na patelni jajek. Podobno banalnie prosta do przygotowania. Jedni wybierają wersję mocno ściętą, inni (jak ja) dość krótko smażą jajka, by gotowe danie było rzadkie, delikatne i kremowe. Dziś chcę Wam udowodnić, że jajecznica wcale nie musi być nudna.
Składniki (4 porcje):
8 jajek
250 g boczniaków ostrygowatych
1 biała część pora
3 łyżki masła
sól
pieprz
Jajka wbijamy do garnuszka. Widelcem je roztrzepujemy.
Grzyby płuczemy. Trzonki odcinamy, a kapelusze kroimy w dość cienkie paski. Podsmażamy je na złoto na łyżce masła. Przenosimy grzyby do miski.
Pora kroimy w piórka. Smażymy go osobno na łyżce masła, aż puści sok. Następnie dodajemy boczniaki, pozostałe masło i jajka. Jajecznicę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cały czas mieszając podgrzewamy ją na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową serwujemy ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/01/jajecznica-z-porem-i-boczniakami.html