Wykonanie
„Jajecznica powinna
mieć formę miękkich grudek – im delikatniej i wolniej będziemy ją smażyć, tym będzie pyszniejsza i bardziej miękka” – tak przygotowanie jajecznicy opisuje Julia
Child w swojej książce „Gotuj z Julią.” Spróbujemy opowiedzieć Wam jak taką pyszną i delikatną jajecznicę otrzymać.
Czas przygotowania: 15 minutIlość porcji: 2
Składniki:4
jajka1 łyżka
masłaSól,
pieprzTosty
Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy tak by
białka i
żółtka się połączyły. Dodajemy szczyptę
soli i odrobinę
pieprzu. Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła, rozprowadzając go po całej powierzchni. Na patelnie wlewamy masę jajeczną, pozostawiając w misce około 2 łyżek. Ogień zmniejszamy do małego i mieszamy delikatnie zeskrobując z dna patelni delikatne grudki. Potrwa to kilka minut. Gdy jajecznica osiągnie pożądaną gęstość zdejmujemy ją z ognia i dodajemy pozostałą część
jajka – nada to jajecznicy kremowej konsystencji. Można też dodać łyżkę
masła. Całość delikatnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.