ßßß Cookit - przepis na Jajecznica według Julii Child

Jajecznica według Julii Child

nazwa

Składniki

Wykonanie

„Jajecznica powinna mieć formę miękkich grudek – im delikatniej i wolniej będziemy ją smażyć, tym będzie pyszniejsza i bardziej miękka” – tak przygotowanie jajecznicy opisuje Julia Child w swojej książce „Gotuj z Julią.” Spróbujemy opowiedzieć Wam jak taką pyszną i delikatną jajecznicę otrzymać.
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
4 jajka
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Tosty
Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy tak by białka i żółtka się połączyły. Dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, rozprowadzając go po całej powierzchni. Na patelnie wlewamy masę jajeczną, pozostawiając w misce około 2 łyżek. Ogień zmniejszamy do małego i mieszamy delikatnie zeskrobując z dna patelni delikatne grudki. Potrwa to kilka minut. Gdy jajecznica osiągnie pożądaną gęstość zdejmujemy ją z ognia i dodajemy pozostałą część jajka – nada to jajecznicy kremowej konsystencji. Można też dodać łyżkę masła. Całość delikatnie mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/06/jajecznica-wedug-julii-child.html