Wykonanie
Niecodzienny sposób podania sałatki. Prezentuje się wyśmienicie, smakuje jeszcze lepiej,
Składniki na ciasto:30 dag
mąki,15 dag
masła,1/3 szklanki kwaśnej
śmietany,1
jajko.Składniki na nadzienie:2
pory,2 łyżki
masła,2
jajka,
sól do smaku,
pieprz do smaku.Wykonanie ciasta:
Mąkę posiekać z
masłem i
jajkiem dodając po trochę
śmietanę. Zagnieść kruche ciasto i odstawić w chłodne miejsce.Wykonanie:
Pory dokładnie umyć, cienko pokroić i udusić na
maśle. Pod koniec duszenia dodać
jajka i
przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać odpowiednie do foremek krążki i oblepiać wcześniej wysmarowane tłuszczem foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiec na złoty kolor. Następnie wyjąć z pieca foremki, napełniać nadzieniem, ponownie podpiec i podawać na ciepło.