Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was krem, który dołączam do swojej kolekcji i z pewnością będzie się pojawiać częściej w takie pochmurne dni, ponieważ świetnie rozgrzewa. Za sprawą świeżego
imbiru jest pikantny, ale i słodki przez dużą porcję
marchewki. Pewnie odkładałabym zrobienie go jeszcze przez długi czas, ale będąc w
Krakowie zamówiłam podobny krem i dopiero wtedy przekonałam się jaki jest dobry!Składniki:300g obranej
marchewki1 duża
pietruszka1
cebula1 łyżeczka
imbiru (najlepiej świeżego)2 łyżki
masła300ml
bulionu warzywnegosól,
pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną
cebulę i dusić przez parę minut. Dodać pokrojoną w talarki
marchew i
pietruszkę- gotować przez 20 minut.Do garnka dolać
bulion i dołożyć
imbir. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.Całość blendujemy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęsta możemy dolać trochę
wody, wymieszać i pogotować przez chwilę.Podajemy z
natką pietruszki lub z dodatkiem jogurtu/śmietany.Smacznego :)