ßßß Cookit - przepis na Makaron z grillowaną cukinią

Makaron z grillowaną cukinią

nazwa

Wykonanie

Trzy razy "S": smaczne, sycące i szybkie. Miałam jeden cel: jak najmniejsza ilość tłuszczu przy zachowaniu smaku. Udało się: dzięki patelni grillowej i oliwie w sprayu - to naprawdę fajny wynalazek.
Składniki [4 porcje]:
3 małe cukinie
250g makaronu kokardki z pszenicy durum
1 b. duży ząbek czosnku [albo 2 małe]
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki oleju [w sprayu]
4 łyżki wody z gotowania makaronu
mały kawałek parmezanu - 2 łyżki startego
1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 średnio czubata łyżeczka sklarowanego masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Nieobrane cukinie dokładnie umyć. Pokroić na niezbyt grube plasterki.
Grillową patelnię [teflonową] spryskać oliwą w sprayu - albo posmarować pędzelkiem. Grillować osoloną i popieprzoną cukinię z dwóch stron - aż do uzyskania ładnych pasków. Ten etap zajmuje najwięcej czasu, bo grillowanie cukinii jest podzielone na etapy. Nie dodawałam już więcej tłuszczu do grillowania.
Wstawić wodę na makaron, osolić. Makaron ugotować al dente.
Natkę pietruszki posiekać [o tej porze roku świetnie sprawdza się mrożona], ser zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i drobno posiekać.
W garnku rozgrzać łyżeczkę masła sklarowanego, dodać posiekany czosnek, chwilę smażyć, dodać ciepłą cukinię i natkę pietruszki. Podczas grillowania kolejnych partii cukinii, niestety te pierwsze schładzają się, dlatego całość trzeba podgrzać. Dla uzyskania większej ilości sosu dodałam około 4 łyżek wody z gotowania makaronu, na końcu wrzuciłam starty parmezan i ugotowany makaron, całość dobrze wymieszałam, dodałam sól, pieprz i odrobinę oliwy.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/04/makaron-z-grillowana-cukinia.html