Wykonanie
Trzy
razy "S": smaczne, sycące i szybkie. Miałam jeden cel: jak najmniejsza ilość tłuszczu przy zachowaniu smaku. Udało się: dzięki patelni grillowej i
oliwie w sprayu - to naprawdę fajny wynalazek.Składniki [4 porcje]:3 małe
cukinie250g
makaronu kokardki z pszenicy durum1 b. duży ząbek
czosnku [albo 2 małe]2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczki
oleju [w sprayu]4 łyżki
wody z gotowania
makaronumały kawałek
parmezanu - 2 łyżki startego1 i 1/2 łyżeczki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia1 średnio czubata łyżeczka sklarowanego
masłasól,
pieprzWykonanie:Nieobrane
cukinie dokładnie umyć. Pokroić na niezbyt grube plasterki.Grillową patelnię [teflonową] spryskać
oliwą w sprayu - albo posmarować pędzelkiem. Grillować osoloną i popieprzoną
cukinię z dwóch stron - aż do uzyskania ładnych pasków. Ten etap zajmuje najwięcej czasu, bo grillowanie
cukinii jest podzielone na etapy. Nie dodawałam już więcej tłuszczu do grillowania.Wstawić
wodę na
makaron, osolić.
Makaron ugotować al dente.
Natkę pietruszki posiekać [o tej
porze roku świetnie sprawdza się mrożona],
ser zetrzeć na tarce.
Czosnek obrać i drobno posiekać.W garnku rozgrzać łyżeczkę
masła sklarowanego, dodać posiekany
czosnek, chwilę smażyć, dodać ciepłą
cukinię i
natkę pietruszki. Podczas grillowania kolejnych partii
cukinii, niestety te pierwsze schładzają się, dlatego całość trzeba podgrzać. Dla uzyskania większej ilości sosu dodałam około 4 łyżek
wody z gotowania
makaronu, na końcu wrzuciłam starty
parmezan i ugotowany
makaron, całość dobrze wymieszałam, dodałam
sól,
pieprz i odrobinę
oliwy.