Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Zdrowe odżywianie jest podstawą dobrego samopoczucia. Pomaga nam się rozgrzać w chłodne dni, a tych będziemy
mieli coraz więcej, pozwala na chwilę zatrzymać się w pędzie dnia i zasmakować chwili. Dziś proponuję Wam abyście zasmakowali lekkiej kuchni, która broni się wyrazistym smakiem.
Składniki:2 porcje:1
młoda cukiniamięso:200 g mielonej
wołowiny1/2
cebuli1 duży ząbek
czosnku3 łyżki siekanej
natki pietruszki1 łyżka
sosu worcester4 łyżki
płatków owsianych błyskawicznych
sól,
pieprzsos:30 g
masła50 g
serka mascarpone2 łyżki
oleju2 łyżki
natki pietruszki250 ml
bulionu drobiowegoew. 100 g ugotowanego
makaronuPrzygotowanie:
Płatki zalać wrzątkiem, odstawić.
Cebulę,
natkę i
czosnek posiekać.
Mięso wymieszać z ciepłymi
płatkami i
wodą, dodać warzywa.Dokładnie wyrobić. Dodać
sos worcester. Dokładnie wyrobić, aż masa stanie się lepka. Doprawić. Formować klopsiki wielkości małej
mandarynki.
Cukinie umyć i ze skórką zetrzeć na mandolinie. Stopić
masło, wrzucić na nie klopsiki. Podsmażyć. Osobno zagotować
bulion. Zblanszować w nim
cukinię, przez 2 minuty, po czym przelać z
bulionem do klopsków. Dodać
mascarpone, gotować 3 minuty. Podawać z
makaronem lub
pieczywem,Powiązane notki:
Czosnkowe klopsiki w sosie
koperkowymSzybki
makaron z kremowym sosem ze
szpinaku i
serkaMakaron Penne w
sosie pieczarkowym z
parmezanemKotlety mieloneKotlety mielone z
natką ( bez
jajek) i Hell’s Kitchen