ßßß Cookit - przepis na Makaron z cukinii z pulpecikami wołowymi

Makaron z cukinii z pulpecikami wołowymi

nazwa

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Zdrowe odżywianie jest podstawą dobrego samopoczucia. Pomaga nam się rozgrzać w chłodne dni, a tych będziemy mieli coraz więcej, pozwala na chwilę zatrzymać się w pędzie dnia i zasmakować chwili. Dziś proponuję Wam abyście zasmakowali lekkiej kuchni, która broni się wyrazistym smakiem.
Składniki:
2 porcje:
1 młoda cukinia
mięso:
200 g mielonej wołowiny
1/2 cebuli
1 duży ząbek czosnku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżka sosu worcester
4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
sól, pieprz
sos:
30 g masła
50 g serka mascarpone
2 łyżki oleju
2 łyżki natki pietruszki
250 ml bulionu drobiowego
ew. 100 g ugotowanego makaronu
Przygotowanie:
Płatki zalać wrzątkiem, odstawić.
Cebulę, natkę i czosnek posiekać.
Mięso wymieszać z ciepłymi płatkami i wodą, dodać warzywa.
Dokładnie wyrobić. Dodać sos worcester. Dokładnie wyrobić, aż masa stanie się lepka. Doprawić. Formować klopsiki wielkości małej mandarynki.
Cukinie umyć i ze skórką zetrzeć na mandolinie. Stopić masło, wrzucić na nie klopsiki. Podsmażyć. Osobno zagotować bulion. Zblanszować w nim cukinię, przez 2 minuty, po czym przelać z bulionem do klopsków. Dodać mascarpone, gotować 3 minuty. Podawać z makaronem lub pieczywem,
Powiązane notki:
Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym
Szybki makaron z kremowym sosem ze szpinaku i serka
Makaron Penne w sosie pieczarkowym z parmezanem
Kotlety mielone
Kotlety mielone z natką ( bez jajek) i Hell’s Kitchen
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/11/22/makaron-z-cukinii-z-pulpecikami-wolowymi