Wykonanie
Kolejne świetne danie z udziałem
makaronu, tym razem znalezione w książce "Nigellissima". Jak zwykle proste i smaczne. Zamiast
cukinii wykorzystałam
kabaczka, smakują praktycznie tak samo.
Parmezan też standardowo zastąpiłam zwykłym, dobrze topiącym się,
żółtym serem. Niezwykły posmak tej potrawie nadaje
białe wino w którym dusi się
cukinia. Całość może nie wygląda zbyt apetycznie za to smakuje naprawdę wyśmienicie. Myślę, że gdybym użyła
parmezanu to byłoby jeszcze lepsze.SKŁADNIKI200 g dowolnego
makaronu500 g
cukinii1 nieduża
cebulapół pęczka
natki pietruszki2 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku60 ml białego
wytrawnego wina70 g
sera żółtego*
sól,
pieprzłyżka niesolonego
masłaNa patelni rozgrzać
olej i wrzucić zmiażdżony
czosnek, podsmażyć go minutę a następnie wyjąć. Na tak przygotowany
olej wrzucić posiekaną
cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Wrzucić
cukinię pokrojoną w grubą kostkę i smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Wlać
wino, chwilę odparować a następnie wrzucić 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki oraz doprawić do smaku. Zmniejszyć płomień i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut, aż
cukinia będzie miękka. W międzyczasie ugotować
makaron. Zanim go odcedzimy, nabrać kubek
wody w której
makaronu się gotował. Przełożyć odcedzony
makaron z powrotem do garnka, dodać starty
żółty ser i kilka łyżek
wody z
makaronu. Dokładnie wymieszać i ewentualnie dodać do smaku więcej
sera,
soli lub
pieprzu. Na końcu połączyć
makaron z
cukinią oraz dodać łyżkę
masła i pozostałą
natką, jeszcze raz zamieszać.
Makaron podawać w miseczkach posypany
serem oraz udekorowany listkami
natki pietruszki.*Lub 3-4 łyżki startego
parmezanu.Smacznego :)