ßßß
Składniki na dwa omlety:3 duże jajka2 plastry dojrzewającej szynki ( lub dowolnej ulubionej)6 pomidorków cherry lub 1 duży pomidor1 łyżka tartego ostrego sera ( oscypka, parmezanu, gruyere , rubin itp)pieprz2 łyżeczki masłasałatapomidorki cherrykrem balsamiczny ( sos z zagęszczonego octu z Modeny )Przygotowanie:Pomidory sparzyć. Obrać, pokroić na 3 części.Jajka rozmącić. Dodać do nich ser i pomidory, doprawić, pamiętając że ser i szynka są słone.Szynkę pokroić w paski.Rozpuścić 1 łyżeczkę masła, wrzucić na patelnię połowę szynki. Obsmażyć a gdy zacznie pachnieć wlać połowę masy jajecznej.Nie mieszać, poczekać aż się zetnie, złożyć na pół ( do środka można dodać plastry sera, twaróg, pastellę ulubione dodatki ).Czynność powtórzyć.Podawać z sałatką, polaną sosem balsamicznym.Moje rady:Patelnia powinna być duża, a warstwa jajek cienka.Oczywiście można się wspomóc pokrywką jednak wtedy jajka będą twarde i mocno spieczone od spodu, a ja np. tego nie lubię. Możecie dodać ulubione składniki do omletu, można się tym bawić, jeśli wpadną do Was przyjaciele możecie ułożyć w miseczkach dodatki i każdy skomponuje swój wymarzony omlet.Mogą to być cebula, szczypiorek, zioła, szynka, boczek, oliwki, resztki mięsa z wczoraj, np. pieczony kurczak, czy paski kotleta schabowego, wszystkie warzywa w tym bardzo zdrowe te o zielonych liściach , owoce oraz bakalie a także słodycze. Patelnie w dłońPowiązane notki:Omlet z warzywami i serem żółtymCiasto francuskie z serem brie, szynką i czarnuszkąNaleśniki z serem i sałatą – przekąskaZielona jajecznica na wafluZielona sałatka z kiwi, awokado, otrębami i gruszką