Wykonanie
6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×Nie ma to jak wiosenne warzywa pod lekkim sosem. Jako, że święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, cała kuchnia odżywa, częściej goszczą w niej świeże zielone warzywa, mimo , że bywają to nowalijki dają dużo radości i pozwalają cieszyć się smakiem wiosny, która jeszcze na dobre nie zagościła za oknem. Taka
sałatka będzie świetna na Wielkanocne śniadanie.
Składniki:1/2 główki
sałaty, np.
masłowej1/2 kostki solankowego
twardego serapęczek
rzodkiewekoliwkikilka garści
rzeżuchy1/2 małego pęczka
natki pietruszkiop.
greckiego sosu do sałatek
oliwasok z 1/2
limonki lub
cytrynyPrzygotowanie:
Sałatę,
rzodkiewkę i
rzeżuchę myjemy, osuszamy , rwiemy na kawałki i układamy na 3 talerzach ( 3 porcje lub na 1 dużym – przy śniadaniu Wielkanocnym ).
Rzodkiewki kroimy w plasterki obkładamy
sałatę, posypujemy ją
kiełkami,
oliwkami,
serem i posiekaną
natką.Sos rozrabiamy z 3 łyżkami
oliwy i
sokiem,ewentualnie dolewając 2 łyżki
wody polewamy
sałatkę.Smacznego!
Powiązane notki:
Kiełki rzeżuchySałatka wielowrzywna z
cukini na zimę2 w 1
sałatka z
tuńczyka z paluszkami surimi lub smakowita pasta do
chlebaSałatka z tortellini z
parmezanemTradycyjna Wigilijna
sałatka jarzynowa