ßßß Cookit - przepis na Sałatka wiosenna z rzeżuchą

Sałatka wiosenna z rzeżuchą

Wykonanie

6 Flares Twitter 0 Facebook 6 6 6 6 Flares ×
Nie ma to jak wiosenne warzywa pod lekkim sosem. Jako, że święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, cała kuchnia odżywa, częściej goszczą w niej świeże zielone warzywa, mimo , że bywają to nowalijki dają dużo radości i pozwalają cieszyć się smakiem wiosny, która jeszcze na dobre nie zagościła za oknem. Taka sałatka będzie świetna na Wielkanocne śniadanie.
Składniki:
1/2 główki sałaty, np. masłowej
1/2 kostki solankowego twardego sera
pęczek rzodkiewek
oliwki
kilka garści rzeżuchy
1/2 małego pęczka natki pietruszki
op. greckiego sosu do sałatek
oliwa
sok z 1/2 limonki lub cytryny
Przygotowanie:
Sałatę, rzodkiewkę i rzeżuchę myjemy, osuszamy , rwiemy na kawałki i układamy na 3 talerzach ( 3 porcje lub na 1 dużym – przy śniadaniu Wielkanocnym ).
Rzodkiewki kroimy w plasterki obkładamy sałatę, posypujemy ją kiełkami, oliwkami, serem i posiekaną natką.
Sos rozrabiamy z 3 łyżkami oliwy i sokiem,ewentualnie dolewając 2 łyżki wody polewamy sałatkę.
Smacznego!
Powiązane notki:
Kiełki rzeżuchy
Sałatka wielowrzywna z cukini na zimę
2 w 1 sałatka z tuńczyka z paluszkami surimi lub smakowita pasta do chleba
Sałatka z tortellini z parmezanem
Tradycyjna Wigilijna sałatka jarzynowa
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/13/salatka-wiosenna-z-rzezucha