Wykonanie
By MagicPot, 18 lutego 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Ze sporym opóźnieniem dodaję przepis na
maślano –
cytrynowy sos do
ryby, gdyż po raz pierwszy sos ten podałam wraz z
rybą na
stole świątecznym – w Wigilię. Moje dzieciaki uwielbiają
ryby, ale w ten dzień chciałam dodać odrobinę innowacyjności na tradycyjnym
stole świątecznym.Połączenie
cytryny i
masła i oblanie nimi
ryby było bardzo fajnym pomysłem. Ponadto, trochę sosu mi zostało i przelałam do salaterki i wstawiłam do lodówki – resztkę sosu wykorzystałam po 4 dniach i nadal był dobry i smaczny.pół kostki
masła, tj. około100gjedna
cytrynajeden duży pęczek
natki pietruszkiprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyWpierw dokładnie wyszorowałam
cytrynę pod bieżącą
wodą a następnie starłam jej skórkę na tarce bacząc by nie zetrzeć białej warstwy.Do rondelka włożyłam
masło i na średnim ogniu podgrzewałam by
masło się rozpuściło.Gdy
masło się rozpuszczało –
natkę pietruszki opłukałam i bardzo drobno posiekałam starając się by usunąć jak najwięcej grubych łodyżek
natki.
Cytrynę przekroiłam na pół i z jednej połówki wycisnęłam sok.Gdy
masło się ładnie rozpuściło, dodałam
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, poszatkowaną
natkę pietruszki i wyciśnięty sok z połówki
cytryny – wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i pozostawiłam na małym ogniu na trzy – pięć minut.Tak przygotowany sos, najlepiej podawać od razu po przyżądzeniu, tak więc jeżeli będziecie chcieli go podać pamiętajcie by na 15 minut przed podaniem obiadu powinniście rozpocząć przygotowania na ten
maślano –
cytrynowy sos do
ryby.Smacznego!Polecam inne przepisy na sosy do dań obiadowych: