ßßß
Przepis pochodzi z książeczki Sałatki. 111 najlepszych przepisów z serii Fakt radzi nr 5/2009.Składniki na 2 osoby:1/2 opakowania rukoligarść kiełków rzodkiewki lub rzeżuchykilkanaście zielonych oliwek z papryką10 dag pasztetudressing:sok z 1/2 cytrynyszczypta soli i pieprzu1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego lub listki z dwóch gałązek2 łyżki oliwy z oliwek1. Rukolę i kiełki opłukać na sicie. Odsączyć, osuszyć.2. Oliwki odcedzić z zalewy. Pasztet pokroić w kostkę.3. Przygotować dressing poprzez wymieszanie wszystkich jego składników w małym słoiczku i energiczne nim potrząsanie.4. Rukolę, kiełki i oliwki wymieszać z 3/4 dressingu. Ułożyć zieloną warstwę na talerzach, na niej położyć kawałki pasztetu, skropić resztą sosu.Sałatka ta jest bardzo pożywna i skierowana do osób, które lubią zdecydowane, lekko gorzkawe i kwaśne smaki.