ßßß
Składniki:3 porcje:300 g razowego spaghetti , penne lub fusilisos:2 puszki pomidorów z sokiem4 ząbki czosnku2 papryczki chilli1 cebula3 łyżki oliwy1 łyżka cukrugarść liści bazyliisól,pieprzparmezanPrzygotowanie:Wstawić wodę na makaron, mając na uwadze, że sos przygotowuje się mniej więcej tyle ile gotuje się woda i makaron.Chili, czosnek i cebulę posiekać.Rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej ww składniki. Pomidory osączyć na sitku. Sok zachować.Wrzucić na oliwę, mocno podsmażyć 3-4 minuty. Po czym zalać sokiem i dusić 10 minut.Po 5 minutach dodać do nich drobno posiekaną bazylię.Doprawić solą i pieprzem.Podawać z makaronem i wiórkami sera.A tak dla przypomnienia:Już dziś, o 17 :00 na antenie TVSprogram 8 Smaków Europy
coś miłego na otarcie łez i poprawę humoru po wczorajszym,dość kontrowersyjnym werdykcie Eurowizyjnych składów sędziowskich .Powiązane notki:Makaron w sosie pomidorowo śmietanowymMakaron Penne w sosie pieczarkowym z parmezanemOrientalny Makaron z paluszkami surimiChiński makaron z cukinią i kurczakiem – szybkie daniePyszna cukinia ze szpinakiem w kremowym serowym sosie